LittleBigPlanet 3 Preview - Co-op zoals het hoort

  Tijdens de Sony persconferentie werd LittleBIGPlanet 3 aangekondigd. In eerdere nieuwsberichten werd al zogenaamd het programma van de persconferentie uitgelekt, maar LittleBIGPlanet 3 was daar geen onderdeel van. Dus veel mensen waren dan ook echt verrast door deze aankondiging.

  LittleBIGPlanet 3 blijft volgens hetzelfde principe werken als voorgaande games. Ontwikkelaar Sumo Digital, die de serie heeft overgenomen van Media Molecule, heeft een aantal levels gemaakt dat een verhaal vertelt. Vervolgens is het aan de gamers om prachtige levels te maken, waar de ontwikkelaar versteld van staat. In deel drie zijn er genoeg toevoegingen gedaan aan de game, die de gameplay volledig veranderen.

  Sackboy, Oddsock, Toggle, Swoop

  Onze zachte held Sackboy

  Sackboy, de grote held van LittleBIGPlanet heeft ineens drie nieuwe vrienden gekregen om samen een avontuur mee te beleven. Hierdoor speelt coöperatieve gameplay een nog grotere rol in LittleBIGPlanet 3 dan het al deed in vorige games. Ieder karakter heeft zo zijn eigen krachten en zwaktes die elkaar aanvullen in het overwinnen van obstakels.

  Allereerst heeft onze held Sackboy niet stilgezeten. In LittleBIGPlanet 3 kan Sackboy gebruikmaken van meerdere nieuwe power-ups, waaronder de Pumponator. Dit is een wapen dat in feite wind blaast, waarmee Sackboy objecten kan wegduwen of een rad laten draaien. Verder heeft Sackboy nu ook de mogelijkheid om te klimmen via een vangnet.

  Een knuffeldier als nieuwe vriend

  De eerste vriend van Sackboy die wij ontmoeten is Oddsock, een karakter dat op vier poten rondloopt. De speciale krachten van Oddsock zijn een wall jump, waarbij je tussen twee muren springt om naar boven te klimmen, en de kracht om heel hard te rennen. Dit laatste is handig om een wiel aan te draaien, wat weer helpt om een puzzel op te lossen.

  Het tweede karakter heet Toggle en is zowel het grootste als kleinste karakter in LittleBIGPlanet 3. Daarbij heeft Toggle ook de meeste vaardigheden. In de grootste vorm is hij heel sterk en zwaar, waardoor het makkelijk is om spullen te verplaatsen. Aan de andere kant past Toggle in zijn kleinste vorm weer heel gemakkelijk door nauwe gangen.

  Toggle

  Van klein naar groot en weer terug

  De diversiteit van Toggle werd goed getoond in een level dat wij mochten spelen, waar Toggle de hoofdrol in speelde. De belangrijkste eigenschap van Toggle is dat hij heel gemakkelijk van zijn grote vorm naar kleine vorm kan veranderen. In zijn grote vorm kan hij bijvoorbeeld een springveer samenpersen, waarna hij verandert in zijn kleine vorm om afgeschoten te worden.

  Andersom is deze vaardigheid ook te gebruiken. Zo kan Toggle in zijn kleine vorm veel hoger en verder springen dan in zijn grote vorm. Bijvoorbeeld, Toggle in kleine vorm springt naar een object om deze vast te houden. Vervolgens verandert hij naar zijn grote vorm om zwaartekracht zijn werk te laten doen. Het object valt met Toggle naar de grond en de puzzel is daarmee opgelost.

  Niet enkel nieuwe vrienden

  De laatste nieuwe vriend van Sackboy is een vogel genaamd Swoop. Zijn speciale vaardigheid kun je wel gokken! Swoop kan namelijk vliegen. Hierdoor heeft Swoop de meeste bewegingsvrijheid in vergelijking tot zijn vrienden. Wat betreft verdere vaardigheden is Swoop wat minder speciaal, maar niet minder cruciaal. Zo kan Swoop zijn teamgenoten oppakken, waaronder Toggle in kleine vorm, en deze naar hoger gelegen gebieden brengen.

  De nieuwigheden stoppen overigens niet bij de drie nieuwe vrienden voor Sackboy. Zo bevat LittleBIGPlanet 3 veel meer diepte in vergelijking tot voorgaande games. Deze diepte valt goed te vergelijken met de game Rayman Legends. In het geval van LittleBIGPlanet 3 houd je iets vast om naar de achtergrond te verdwijnen of spring je op een jumppad om naar de voorgrond te vliegen en vice versa. Niet een wereldschokkende vernieuwing, maar wel een leuke toevoeging.

  Diepte

  Nu nog drie vrienden zoeken

  Nou hebben wij op de E3 een level gespeeld waar Toggle de hoofdrol in had, waardoor Toggle nu wat interessanter lijkt wat betreft vaardigheden. Maar niet getreurd, want LittleBIGPlanet 3 zal geheid levels hebben waar de andere karakters een hoofdrol in spelen, waardoor je hun speciale vaardigheden ook wat meer apprecieert.

  Het leukste aan LittleBIGPlanet 3 is om de game met vier personen te spelen. Dit hebben wij zelf ook geprobeerd te doen op de E3. Jammerlijk waren wij maar met twee personen, waardoor het toch wat stuntelen was om het level door te komen met vier verschillende karakters. Dit laat toch wel meteen een zwakte zien van de game. Zo heb je echt drie vrienden nodig om alles uit de coöperatieve gameplay te halen.

  Samenwerken

  LittleBIGPlanet 3 is niet revolutionair, maar wel leuk

  LittleBIGPlanet 3 is niet revolutionair, zoals de allereerste game wel was. Desondanks zorgen de drie nieuwe karakters ervoor dat de game echt veelzijdig is. De nieuwe vaardigheden laten je op een andere manier naar de wereld van LittleBIGPlanet kijken en zo ook je mede-gamers. Hierdoor kan het niet lang duren voordat de meest geweldige levels worden gemaakt door de community voor Sackboy en zijn drie nieuwe vrienden.

  LittleBigPlanet 3

  Verkijgbaar vanaf 26 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.