Liberated hands-on - brengt verhaal gedreven games in stripvorm tot leven

  Games die verhaal gedreven zijn komen tegenwoordig op regelmatige basis voorbij. Denk aan Life is Strange 2 en Man of Medan. Allemaal games die jou een interactief verhaal vertellen. Tijdens gamescom kregen wij een unieke twist te zien hierop, namelijk een interactieve strip waarbij jij het verhaal in handen hebt. Dit is de Liberated hands-on.

  Tijdens gamescom werden wij uitgenodigd voor een gameplaysessie bij de Poolse ontwikkelstudio Atomic Wolf. De studio komt dit najaar met een game die een stripverhaal tot leven brengt. Liberated zal je letterlijk meenemen naar een verhaal uit een stripboek waarbij ieder plaatje beweegt en van belang is voor de verdere verloop van het verhaal.

  Bladeren in een overtuigend stripboek

  Zoals een gewoon stripboek kent Liberated meerdere pagina’s die je door kunt bladeren. Iedere pagina bevat een aantal plaatjes die je moet doorlopen om verder te komen. Elk plaatje vertelt op zijn beurt een stukje van het verhaal geheel in een handgetekende comic book-stijl, compleet met spraakballonnen die ingevuld worden. Dit, terwijl de hoofdpersoon in de strip je vertelt wat hij op dat moment denkt of letterlijk zegt. De plaatjes die nog moeten komen zijn op een slimme manier vervaagd om je niet te spoilen.

  Telkens zal het plaatje waar je gebleven bent helder worden en gaan bewegen om je te vertellen wat er op dat moment in de strip gebeurt. Dit gaat gepaard met een sterke soundtrack en de klassieke tekstueel vertolkte geluiden. Als er bijvoorbeeld een harde knal is of iemand krijgt een klap zal je groot ‘UGH!’ Of ‘Woosh!’in beeld te zien krijgen. Het gaf ons tijdens onze redelijk korte sessie meteen al het gevoel dat we in een interactief stripverhaal aan het bladeren waren.

  Liberated hands-on

  Toffe tekenstijl

  De tekenstijl van Liberated is er daarbij een om van te smullen. Deze deed ons meteen denken aan de Sin City films in combinatie met de tekeningen die je in de Grendel comics uit de stal van Dark Horse mag verwachten.

  Hoewel alles redelijk donker ingekleurd is, is de interactieve strip niet helemaal zwart-wit. Zo nu en dan komt er ineens een kleur voorbij zoals het rood van bloed. De kaft van de strip die wij doorliepen had een baby op de voorkant die ook niet helemaal in zwart- wit is, maar waar ook wat doffe kleuren in verwerkt zaten. Het geeft de pagina’s toffe elementen mee die het contrast tussen zwart en wit nog groter lijken te maken.

  Liberated hands-on

  Futuristisch tech-noir verhaal

  Liberated kent niet alleen een hele serie ingekleurde plaatjes, maar schotelt je qua verhaal ook een toffe setting voor. Het verhaal speelt zich in een dystopische toekomst af, waar de technologie zich tegen de mensheid gekeerd heeft. De mensen hebben geen rechten meer doordat moderne technologie, die voor veiligheid moest zorgen, wel heel strikte regels naleeft. Er is een avondklok en mensen worden via alle kanalen in de gaten gehouden van camera’s tot sociale media en betaalplatformen.

  Jij bent een van de leden van het verzet tegen deze technologie en gaat op pad om de wereld te bevrijden uit de klauwen van de technologische dictators. Onderweg zal je keuzes moeten maken die het verloop van het verhaal beïnvloeden. Als een keuze gemaakt is kun je niet meer terug en moet je met de gevolgen leven. Volgens de ontwikkelaar kan dit betekenen dat iemand doodgaat, waardoor het later weer lastiger wordt om verder te komen. Of de keuzes het einde van het verhaal beïnvloeden wilde de ontwikkelaar jammer genoeg niet loslaten.

  Liberated hands-on

  Liberated hands-on - Belooft straks vier boeken vol typische comic perikelen

  In totaal zal Liberated vier stripboeken gaan tellen die allemaal digitaal en interactief zijn. Elk stripboek heeft zoals het hoort een unieke kaft en vertelt een stukje van het verhaal. De strips komen niet episodisch uit, maar zullen straks in één keer uitkomen en daarmee gaan dienen als hoofdstukken van de game.

  Het voorproefje dat wij van de game gehad hebben smaakt in ieder geval naar meer. Wij speelden de game nog maar redelijk kort en maakten daarbij slechts enkele keuzes. Het was te kort om echt te bepalen hoeveel impact deze keuzes zullen gaan hebben en hoe sterk het verhaal voortgezet wordt.

  Liberated komt later dit jaar nog uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

  Liberated

  Verkijgbaar vanaf 2 june 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.