King Arthur II: The Role-playing Wargame Preview

Preview
vrijdag, 30 december 2011 om 17:30
xgn google image
Koning Arthur is een figuur dat voorkomt in heel wat mythen en legendes. Ideaal dus om een role-playing game te maken rond het personage. Na het populaire King Arthur: The Role-playing Wargame, komt Paradox Interactive met een opvolger. Maar kan die het succes van zijn voorganger evenaren?
In King Arthur: The Role-playing Wargame moest je strijden met je legers om de volkeren van Brittannië te verenigen. En net zoals in de vele legendes rond koning Arthur, kreeg je te maken met heel wat mythische figuren. Het lijkt wel alsof The Elder Scrolls V: Skyrim een nieuwe trend heeft gestart, want in King Arthur II zul je het onder meer moeten opnemen tegen draken. Maar dat is uiteraard niet de enige vernieuwing in deze turn-based strategiegame. Wij mochten onlangs al aan de slag met het beginstuk van King Arthur II, en onze bevindingen lees je hier.
Een demonische aanval
Het vredige Brittannië dat je in de eerste game opbouwt, wordt in dit tweede deel aangevallen door een Romeinse keizer. Het is door hem te verslaan, dat je leert hoe de game precies in elkaar zit. Het echte verhaal volgt niet lang daarna en introduceert de Witch Queen, een gevaarlijke vrouw die de heilige graal vernietigt en Koning Arthur een ongeneesbare wond toedient. Het koninkrijk ligt onder vuur door haar demonische machten, aan jou de taak om de vrede te herstellen. Dit doe je door legers te bouwen, steden te versterken en strategische oorlogsvoering.
Krachtige vaardigheden
Maar voordat je aan de slag gaat met je leger in realtime, zul je eerst beslissingen moeten nemen op de turn-based map van Brittannië. Hier kun je dorpen bezoeken, gebouwen versterken, soldaten rekruteren en bonussen verkrijgen die je zullen helpen in de strijd. Deze bonussen zijn erg belangrijk in King Arthur II aangezien je statistieken en je mogelijkheden de overwinning kunnen bepalen. Je troepen worden sterker naarmate ze meer oorlogen overleven, en ook jijzelf wordt machtiger. Als je veel ervaringspunten verdient, kun je krachten kiezen uit een grote lijst vaardigheden. Zo kun je onder andere leren om bliksemschichten naar je tegenstanders te werpen.
Nieuwe luchttroepen
Maar daar eindigt de fantasie niet. Ook de typische magische wezens zijn terug en hebben ditmaal versterking van luchttroepen waaronder draken. Dit brengt heel wat broodnodige variatie met zich mee en geeft je meer opties om mee te werken. Draken zijn bijzonder sterk en zijn erg duur om zelf aan te schaffen. Hun sterkte komt echter met het nadeel dat ze traag vliegen en daardoor kwetsbaar zijn voor aanvallen van snelvliegende demonen en boogschutters. Maar zo heeft elke eenheid wel positieve en negatieve kanten. Wie een gebalanceerd leger heeft, gaat dan ook vaak met de overwinning aan de haal.
Een magische belevenis
Naast draken, zul je ook te maken krijgen met flink wat magie. Magie heeft een belangrijke rol gekregen en is eenvoudiger om mee om te springen dan in de originele King Arthur. Het komt er nu op neer dat de aanvallende kracht van je magische spreuken, groter moet zijn dan de verdedigende kracht van je tegenstander. Is de verdedigende kracht te groot, dan is je aanval nutteloos. Bovendien krijg je ditmaal een waarschuwing wanneer er spreuken tegen je worden gebruikt. Erg handig want nu kun je reageren door de magiër in kwestie aan te vallen en zijn spreuk te onderbreken. Magie gebruiken is dus riskant, maar het voelt oh zo bevredigend om een allesvernietigende spreuk op iemand af te vuren.
Waar ligt je toekomst?
Daarnaast zijn er nog andere verbeteringen doorgevoerd. Zo zul je morele keuzes moeten maken tijdens de campaign die je lot zullen bepalen. Je kunt trouw zweren aan de Christelijke kerk of aan de 'Oude Wegen' van de heidenen. Je kunt uitgroeien tot een tiran of een vorst met heel wat aanzien, maar hiervoor moet je alles goed afwegen voordat je keuzes maakt tijdens een gesprek. In totaal kun je vier verschillende paden bewandelen, wat hopelijk tot een grote herspeelbaarheid zal leiden. Maar wat voor pad je ook volgt, je zult sowieso te maken krijgen met sterke hoofdbazen.
Genoeg vernieuwing?
De King Arthur franchise is een van de meest populaire strategiegames van uitgever Paradox Interactive en het lijkt erop dat King Arthur II alle elementen bevat om deze trend verder te zetten. De toevoeging van nieuwe mythische wezens en spreuken is erg slim en de meerdere eindes zorgen waarschijnlijk voor een hoge herspeelbaarheid. Momenteel hebben we nog maar één hoofdstuk van de game gezien en de vraag blijft dus of alle vernieuwingen en aanpassingen voldoende zijn om een hele game mee te vullen. Wij denken alvast van wel, maar meer zekerheid daarover krijgen we in het eerste kwartaal van 2012, wanneer de game in de rekken ligt.