IL-2 Sturmovik Battle of Stalingrad Preview - Een pittige vlucht

  Vliegsimulators zijn moeilijk, heel moeilijk. Maar, hoe zit dat met een simulator waarin het niet alleen draait om vliegen, maar ook vechten?

  De Sturmovik-serie bestaat al enige tijd. In 2001 verscheen IL-2 Sturmovik op de PC en het was een simulator die zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelde. Dat geldt ook voor het aankomende IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad. Tof, want er zijn niet veel vliegsims en al helemaal niet over de Tweede Wereldoorlog uit het oogpunt vanuit het Front uit het Oosten.

  Het mooie is dat IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad geen vliegsim is zoals andere vliegsims, want het is oorlog. In een oorlog moet er natuurlijk niet alleen gevlogen, maar ook gevochten worden. Er zijn verschillende singleplayer en multiplayer missies te kiezen, zoals een tegen een of een tegen een hele groep vliegtuigen. Stap in je BF109, LaGG-3s, Sturmovik, Peshka, Stuka of je Yak-1 en trek ten strijde!

  Dat is om diverse redenen heel moeilijk. Het eerste is dat vliegen op zich al een hele uitdaging is. Er zijn veel knoppen om uit je hoofd te leren en dan moet je ze ook nog maar goed weten te gebruiken. Het vliegen in IL-2 is niet zo moeilijk als in vliegsims die puur en alleen om de activiteit vliegen draaien, maar de mogelijkheid tot schieten maakt het spel wel extra moeilijk.

  il-2

  IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad is moeilijk

  Als je eindelijk hebt begrepen hoe je moet vliegen, dan moet je al gauw tot een gevecht overgaan. In sommige missies komt er direct al een vliegtuig recht op je af, dus dan is het aan jou om goed te mikken, te schieten en ook te ontwijken. Er zijn geen luchtverkeersleiders die je vertellen dat je lager moet gaan vliegen, dus dat alles moet je zelf in de gaten houden.

  Vechten en vliegen tegelijk is ontzettend moeilijk. Kruisen jij en de vijand elkaar, dan moet je er namelijk alles aan doen om om te keren en hem achterna te gaan. Als je een beginner bent op het IL-2-gebied, dan zul je merken dat dat een enorme uitdaging is. Het is zelfs zo moeilijk, dat je geneigd bent het bijltje erbij neer te gooien.

  Ben je namelijk te lang een bepaalde kant op aan het sturen, dan kan het zijn dat je ziek wordt of zelfs neerstort. Uiteraard is dat natuurlijk best een paar keer tof, om te zien hoe dat neerstorten in zijn werk gaat, maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat je een missie behaalt en dat doe je niet als je met je neus tegen de grond gaat.

  Sturmovik

  Neerstorten is dubbel zo vervelend

  Bovendien is neerstorten sowieso vervelend, aangezien het gevoel van vliegen zo fijn is. Het spel mag dan virtueel zijn, het geeft je wel echt een vrijheidsgevoel. Wat daarbij helpt, is dat de graphics haarscherp zijn en de diverse landschappen er ontzettend realistisch uitzien. Van fascinerende ijsvlaktes tot zonnige grasweiden, gamestudio1C weet er overduidelijk wel raad mee.

  Het mooie aan dat realistische uiterlijk is dat ook het binnenste van deze game accuraat is. Bij 1C zijn ze echt in de archieven gedoken en gebruiken ze historisch materiaal om het voor jou mogelijk te maken luchtgevechten na te spelen die echt hebben plaatsgevonden in die Tweede Wereldoorlog. Dat is leerzaam en het feit dat het juist over het Russische Front gaat, maakt dat best waardevol. Immers horen we in Nederland vooral onze kant van het verhaal.

  Op zich ben je met een gevecht niet uren zoet. Je kiest tussen een ‘quick fight’ of een gewone battle, waarbij de quick fight een half uurtje in beslag neemt en de gewone battle een uur. Je kunt verder alles zelf instellen: in hoeverre de computer je een handje helpt, op welk tijdstip van de dag je vliegt, of er een harde wind staat of dat het misschien zelfs noodweer is.

  stalingrad

  Het is wat veel in een keer

  Mede hierdoor zijn de mogelijkheden oneindig. Het lijkt op het begin allemaal te veel en je pet boven te gaan, maar uiteindelijk na een paar uur begrijp je alles een stuk beter, inclusief het menu. Je moet er alleen wel echt die tijd in stoppen, anders ga je geen plezier beleven aan IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad. Geduld loont dus.

  Check vooral ook nog onze toffe videoreportage in Praag en het video-interview met Albert Zhiltsov.

  IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad verschijnt in september 2014 op de PC.

  IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad

  Verkijgbaar vanaf 7 august 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.