Aan de slag met HTC Vive Cosmos - Een nieuwe stap voor virtual reality

  HTC brengt virtual reality weer een stap verder met hun nieuwste VR bril, de Cosmos. De VR-bril brengt vele quality of life changes met zich mee. Ook de hardware is erg verbeterd met zijn voorganger en wij gingen alvast aan de slag.

  Het design

  De Cosmos heeft een flinke make-over gehad. Niet alleen ziet de headset er nu heel strak uit, maar ook heeft de bril een metallic, donkerblauwe tint. De headset verbergt de kabels beter en er is gelukkig nu ook maar 1 kabel die je in de weg staat. Of zelfs nul als je gebruikmaakt van de VR Wireless Adapter.

  HTC is ook slim om gegaan met de design van de HTC Vive Cosmos. Niet alleen is de bril goed verstelbaar, maar je kan nu ook de bril omhoog draaien zonder de headset af te moeten doen. Je hoeft dus nu maar één keer alles te verstellen. Verder zorgt het design ervoor dat wanneer je de bril op hebt, je veel minder zweet. Iets wat prettig is voor wie lange speelsessies in VR doorbrengt.

  Natuurlijk heeft niet alleen de HTC Vive Cosmos een nieuwe look, want ook de controllers hebben een nieuw, uniek design. Zo wordt het Touchpad ingeruild voor zes verschillende knoppen. Hand/vinger-tracking is er natuurlijk ook nog steeds.

  De HTC Vive Cosmos ziet er mooi uit, maar heeft wel wat nadelen betreffende de controllers. Het nieuwe felle LED-design is mooi, maar zie je niet wanneer je de bril op hebt. Gelukkig gebruikt de LED-verlichting dan ook weinig stroom. Een ander belangrijk detail is dat de controllers erg naar rechts leunen in je hand, waar je zeker aan zal moeten wennen.

  Virtual reality

  Eenmaal in VR voel je de bril bijna niet op je gezicht door de rubberen kussens en het design zorgt zelfs voor minder stress op je nek. Zodra het scherm aanstaat word je gezegend met een 2880 x 1700 resolutie en een sterke 90Hz refresh rate. Dit zorgt ervoor dat alles er niet alleen scherp en mooi uit ziet maar ook heel vloeiend.

  Het geluid systeem van de HTC Vive Cosmos is daarnaast ook veel beter dan zijn voorganger. Toch is die verbetering niet genoeg om een kaarsje te houden bij andere opties. Een koptelefoon of oordopjes zorgen nog steeds voor een betere ervaring, dus raden we aan om die te gebruiken.

  De kers op de taart

  Het beste hebben we voor het laatst bewaard, want de HTC Vive Cosmos introduceert een modulair faceplate design. Deze is ontworpen met accessoires om de functionaliteit van de headset te veranderen en gebruikers de mogelijkheid te bieden om de headset te configureren. Dit betekent dat er de mogelijkheid is om je headset een upgrade te geven wanneer HTC dat aanbiedt.

  De HTC Vive Cosmos is een nieuw stukje technologie dat duidelijke verbeteringen kent. Met alle quality of life veranderingen en betere kwaliteit als het aankomt op design en beeld belooft de headset veel goeds. Ook zullen mods je VR-ervaring verrijken, maar dan moeten er wel eerst meer accessoires verschijnen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.