Halo 5 Beta Preview - Aan de slag met de multiplayer

  De Halo 5 multiplayer beta trapt op 29 december af voor iedereen met Halo: The Master Chief Collection. Tijd om je af te sluiten van de buitenwereld en non-stop achter je Xbox One te kruipen? Daar lijkt het wel op!

  Om alvast in te komen voor de Halo 5 beta van de multiplayer organiseerde Microsoft voor een kleinere groep alvast een early access weekend. De beta voor de beta zeg maar, waarschijnlijk om te kijken of alles op 29 december vlekkeloos online kan. Na de multiplayer problemen van Halo: The Master Chief Collection kunnen ontwikkelaar 343 Industries en Microsoft zich natuurlijk niet nog meer problemen veroorloven.

  Halo 5 bèta voor de bèta

  Op het eerste gezicht lijkt dat ook niet te gebeuren. De vroege toegang verliep zonder problemen. En nog belangrijker: stelde ons in staat om alvast kennis te maken met Halo 5 en jou een voorproefje te geven van wat je volgende week kunt verwachten.

  Waar de daadwerkelijke Halo 5 beta 7 mappen zal krijgen, moest de early access periode het doen met slechts 2 mappen. Eén in een Covenant stijl en eentje in een gebouw gemaakt door de mensheid. De Halo fans zullen zich direct thuis voelen en veel vergelijkingen maken met de vorige games.

  Die vergelijkingen zijn er ook genoeg op gameplay gebied. Maar toch zijn er ook veranderingen in Halo 5, die het verloop van het spel heel erg beïnvloeden en waardoor je de eerste matches zeker moet wennen.

  Halo 5 Beta Preview

  ADS in Halo 5 beta

  Grote aanpassing is de ADS, ofwel aim-down-the-sight. Vrijwel elke first-person shooter van het moment kent deze modus en Halo voegt zich nu ook bij deze groep. De oorspronkelijke weerstand hiertegen lijkt wat te zijn weggeëbd. Met de beta zal deze nog minder worden, want de ADS werkt gewoon prima.

  De feature werkt iets anders dan je gewend bent en kent voordelen en nadelen. Voordeel is natuurlijk dat je iets makkelijker precies kunt richten. Maar een nadeel is dat je radar compleet uit beeld verdwijnt.

  Hierdoor ben je een stuk kwetsbaarder voor aanvallen vanaf achter. En als je beschoten wordt, dan schakel je meteen terug naar de normale view. Een mooie middenweg waar voor- en tegenstanders mee kunnen leven.

  Halo 5 screenshot

  Schiet over de map

  Andere toevoeging is de thruster. Iedereen heeft een soort jetpack op zijn rug waarmee hij heel kort, maar heel snel over de map kan schuiven. Gebruik de thruster en je staat binnen een seconde een paar meter verder. Ideaal om vijandelijk vuur snel te ontwijken. Toffe variatie is ook dat je even in de lucht kunt blijven hangen en dan een toffe melee attack uitvoeren op een vijand.

  Niet enkel met de thruster kun je snel bewegen, ook keert de sprint terug. Maar deze keer met een flink nadeel. Tijdens het rennen laadt je schild niet op. Hierdoor ben je dus langer kwetsbaar. De sprint voelde een beetje ongemakkelijk aan tijdens het spelen in de Halo 5 beta en zul je daarom waarschijnlijk minder gebruiken dan in andere games.

  Thruster Stomp

  Meer leven dan ooit in Halo multiplayer

  De SPARTANs in Halo 5 zullen een stuk levendiger overkomen. De teams vieren op je scherm een klein feestje als ze gewonnen hebben, maar ook tijdens het spel voegen ze leven toe. Je zult namelijk constant updates van ze krijgen. Denk hierbij aan korte oproepen zoals de melding dat het schild van een teamgenoot down is of waar het gevecht zich afspeelt.

  Ook krijg je steeds updates over de wapens op de map. "10 seconds until power weapons," klinkt het uit je speakers, zodat je weet dat je naar de plek van het felbegeerde energy sword moet rennen. Het voegt een teamgevoel toe, zelfs als je teamgenoten niets te zeggen hebben.

  SPARTANs in de multiplayer

  Halo 5 multiplayer net wat anders

  Deze aanpassingen laten de Halo 5 multiplayer net wat frisser en anders aanvoelen, zonder dat de game zijn focus verliest. 343 Industries probeert te vernieuwen, maar zonder de jarenlange Halo fans tegen het hoofd te stoten. Dat lijkt met succes uit te pakken en de paar dagen naar de daadwerkelijke Halo 5 beta voelen nu al te lang aan.

  De Halo 5 beta loopt van 29 december tot en met 18 januari. Voor toegang moet je Halo: The Master Chief Collection voor de Xbox One hebben.

  Halo 5: Guardians

  Verkijgbaar vanaf 27 october 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.