Gears of War 4 Gameplay Preview - Locust, kettingzagen en wapens

  Het is alweer drie jaar geleden dat we aan de slag konden met een nieuwe deel in de Gears of War-serie. Ook Microsoft voor het tijd voor een nieuw deel en introduceerde Gears of War 4 gameplay, waar wij mee aan de slag konden op het Xbox Media Showcase evenement op de E3.

  De Gears of War 4-demo die we voor onze kiezen kregen speelt zich iets eerder af in het verhaal dan de demo die was getoond op de persconferentie van Microsoft. De squad van J.D. Fenix, zoon van Marcus Fenix, heeft net gezien hoe een parasiet één van hun leden verzwolg, klaar om omgevormd te worden tot een Locust. Uiteraard is de eerste prioriteit om hun kameraad terug te krijgen, hopelijk met geen tot weinig kleerscheuren.

  Gears of War 4 E3 hands-on screenshot

  Irritante Locust-ratten

  Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want we stuiten al snel op pods die uiteenbarsten en waar snelle en kleine Locust uit komen rennen. Vijanden die niet zo moeilijk zijn als ze in hun eentje op je af komen rennen, maar in grote getalen zijn ze levensgevaarlijk. Het duurt ook niet lang voordat Fenix achter de herkomst van de kleine ventjes komt: het zijn mensen die net zoals hun teamgenoot gevangen zijn genomen door een parasiet.

  Terwijl we gebouw na gebouw doorzoeken naar de parasiet of een teken van het squad-lid, blijven die kleine Locust-ratten maar op ons af komen. Zelfs in zulke grote aantallen, dat op een gegeven moment een Mulcher klaarligt om tientallen van de ex-mensen om te leggen. Gelukkig had ook ontwikkelaar The Coalition ondertussen wel door dat het tijd was voor afwisseling in Gears of War 4, want we waren nog maar één soort vijand tegengekomen.

  Gears of War 4 E3 hands-on screenshot

  De Evolutietheorie

  Precies op dat moment rammen we de deur open van een kerk, waar naast het altaar een aantal Locust uit een nest kruipen. De kleine Locust die we constant tegenkwamen hebben blijkbaar een goed gesprek gehad met Charles Darwin, want de Locust waar we nu oog in oog mee staan zijn geëvolueerd van kruipertjes naar volwaardige aliens, die ons sterk doen denken aan de Uruk-Hai uit The Lord of the Rings. Daarnaast hebben ze ook hersens gekregen, want ze weten ondertussen verdomd goed om te gaan met Lancers van de COG.

  Gears of War 4 E3 hands-on screenshot

  Gears of War 4 Gameplay - Nieuwe wapens om uit te proberen

  Het levelstructuur gaat vanaf dat moment een stuk meer open en Gears of War 4 laat goed zien waar de serie zo sterk in is: brute gevechten met aliens en een hoop cover om achter te schuilen. We mochten zelfs even gebruikmaken van een wapen dat ook in de andere demo zijn opwachting maakte, de Buzzkill. Rondvliegende schijven des doods zijn een vrij effectief wapen om met Locust af te rekenen, als we de verschillende stukken afgehakte ledematen en hoofden mogen geloven.

  In het laatste stuk van de demo moesten we nog afrekenen met drie parasieten, helaas niet degene waar we naar op zoek waren, en ook daar konden we gebruikmaken van een nieuw wapen. De Dropshot vuurt een projectiel af met een laser en zodra je de vuurknop loslaat wordt er op die locatie een enorme granaat afgevuurd. Een zeer sterk wapen om met de parasieten af te rekenen, ware het niet dat we stiekem een beetje slecht waren met het wapen en elk schot hebben gemist. Het kan de beste overkomen, nietwaar?

  Gears of War 4 E3 hands-on screenshot

  Gears of War 4 is bloedstollende en brute shooter

  De demo van Gears of War 4 heeft ons één ding in ieder geval heel goed duidelijk gemaakt en dat is dat Gears of War nog steeds één van de beste shooters van het moment is. De actie is extreem bruut en de vuurgevechten met de Locust zijn even bloedstollend als voorheen. Wel hopen we dat The Coalition iets beter omgaat met de variatie in vijanden, want in de demo vochten we wel heel lang tegen de kleine Locust-ratten. Al met al kunnen eigenaren van een Xbox One en een Game-PC met hartelust uitkijken naar Gears of War 4.

  Voor alle andere hands-on artikelen en meer nieuws omtrent de E3 kan je terecht op ons E3 2016 overzicht.

  Gears of War 4

  Verkijgbaar vanaf 11 october 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.