In een tijdperk van heruitgaves komt
Square Enix met een
remake van
Final Fantasy VII. Een riskante zet, want dit is dé favoriete
RPG van de fanbase. Een opknapbeurt is dus niet genoeg. Tijdens E3 kregen wij de game onder de knoppen en in deze Final Fantasy VII remake hands-on merkten we dat de term ‘remake’ de lading niet helemaal dekt.
Final Fantasy VII kwam oorspronkelijk uit in 1997 en werd al snel voor veel spelers de favoriete game in de serie. De strijd van onder andere Cloud, Aerith en Tifa om de planeet te redden is nu, ruim 20 jaar later, bijna klaar om compleet opnieuw beleefd te worden. En dat in een compleet nieuw jasje.
De wereld redden
De game zal hetzelfde verhaal doorlopen waarin een eco-terroristengroep genaamd AVALANCHE het opneemt tegen een enorme corporatie genaamd Shinra Electric Power Company. Deze organisatie teert namelijk op natuurlijke grondstoffen en zuigt letterlijk het leven uit de planeet. Het is een soort Romeo en Julia vertelling van Greenpeace die het opneemt tegen Shell om de planeet te redden.
De remake van Final Fantasy VII volgt ditzelfde verhaal. Alleen wordt deze keer de vertelling van Final Fantasy VII uitgebreid met een aantal extra scènes en dat is nog niet alles, want Square Enix belooft dieper in te gaan op de personages en de wereld waarin ze leven. Over die wereld gesproken: die is samen met de game compleet opnieuw vanaf de grond opgebouwd.
Midgar, de industriële wereld waarin Final Fantasy VII Remake zich afspeelt, heeft er nog nooit zo geweldig uitgezien als in deze remake. De presentatie die we tijdens de E3 kregen, voordat we de game onder de knoppen kregen, liet het een en ander zien van deze wereld, waaronder een glimp van de treinscène van het begin van de game. Los daarvan maakten we opnieuw kennis met Cloud Strife en Barret die er in de remake minstens net zo verbluffend uitzien als de herboren wereld waarin ze hun avontuur meemaken.
Vrij vechten
Over herboren gesproken: niet alleen de wereld van Final Fantasy VII is herboren. Wat betreft gameplay is de game namelijk ook compleet opnieuw neergezet. Na de presentatie rondom de game namen wij de sprong in het diepe en gingen aan de slag met dit nieuwe systeem, terwijl we in één van Shinra’s Mako reactoren losgelaten werden.
Het onklaar maken van de reactoren van Shinra is een belangrijk onderdeel van de game, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn namelijk behoorlijk wat vijanden op de route naar de kern van de reactor en voordat dit einddoel van de missie in beeld komt, moet er dus behoorlijk wat geknokt worden. Gelukkig maar, want het vechten in Final Fantasy VII remake is een heerlijke bezigheid.
Waar het origineel nog een turn based-vechtsysteem kende, is alles nu compleet in real-time op het gebied van gevechten. Je kunt vrij rondlopen, terwijl je met de actieknop aanvallen kunt uitvoeren op een doelwit van jouw keuze en ook vrij rond kunt lopen met de analoge stick. De vijand kan hetzelfde, dus pas wel op wat je doet. Het vrij vechten in Final Fantasy VII doet de game veel meer aanvoelen als een actiegame dan een RPG.
Samen op pad
Zoals het een echte RPG betaamt wandel je in
Final Fantasy VII met meerdere karakters door een omgeving. Ieder personage heeft zo zijn eigen unieke speciale
skills en aanvallen die je in de strijd kunt inzetten. Je kunt elk personage in je groep besturen door simpelweg op de D-pad naar boven of beneden te drukken. Cloud is bijvoorbeeld erg sterk in grondaanvallen, terwijl Barret met zijn machinegeweer alle vijanden als vliegen uit de lucht schiet.
Het karakter dat je niet bestuurt zal actief met je mee vechten en vijanden bezig houden. Wat hierin opvalt is dat er nagenoeg geen vijand sneuvelt door de aanvallen van je medestrijders. Zo nu en dan verslaat de AI-speler wel een tegenstander, maar het meeste werk komt van jou af. Enerzijds is dat prima, maar anderzijds voelt het wat raar aan. Hopelijk strijkt Square Enix op dit gebied de kreuken nog glad voordat de game uitkomt.
Een RPG in hart en nieren
Tijdens het vechten bouw je met ieder karakter tijdens de standaard aanvallen je ATB-meter op. Als je ATB-meter vol is, kun je speciale aanvallen zoals vuur of ijs inzetten of skills gebruiken. Los van de ATB-meter bouw jij je Limit-meter op tijdens het vechten. Deze vult zich voornamelijk als je klappen krijgt en wanneer deze vol is kun je een alles verwoestende aanval uitvoeren. Vijanden weten niet wat er gebeurt als je deze op ze los laat.
Zodra je een ATB-aanval, een item of de Limit-aanval wil selecteren, schakelt de game over naar de tactical modus. Dit is een soort bullet time waarbij de game bijna tot stilstand wordt gebracht en jij op je gemak kunt bepalen welke aanval je wil uitvoeren en wie degene is die de klappen krijgt. Het is een toffe toevoeging, maar wel eentje die in een gevecht de snelheid er direct behoorlijk uithaalt. Voor spelers die graag met vuurballen of andere speciale aanvallen werken zal het dus even wennen zijn aan vertragingen in Final Fantasy VII.
Last but not least bouw je tijden het vechten focus op tegen vijanden. Dit zorgt ervoor dat vijanden, net als in bijvoorbeeld Final Fantasy XIII, in een Break-status terecht kan komen. Ze zijn dan extra kwetsbaar voor aanvallen en dus makkelijker te verslaan. In het begin van de game zal de limit nog niet veel gebruikt worden tegen vijanden, maar later in de game belooft dit een aanval te worden die je omhelst.
Final Fantasy VII Remake hands-on – Een heerlijk voorproefje
Final Fantasy VII was een traditionele RPG, maar wordt dat in zijn nieuwe jasje zeker niet. De game is compleet vanaf de grond af aan opgebouwd. Alles oogt én voelt als een compleet nieuwe game en daarmee een moderne RPG.
Het is als een oude ziel in een jong lichaam: een oud verhaal dat nieuw leven ingeblazen is en helemaal naar de moderne standaard is aangepast. Als de speelsessie die wij kregen een indicatie is voor de release van
Final Fantasy VII Remake op 3 maart 2020, dan mogen we in onze handjes knijpen. Nog bijna een jaar op deze game wachten lijkt lang, maar dan krijg je naar verwachting wel een game die de standaard voor toekomstige remakes flink hoog belooft te leggen.