Een eerste blik op de Dungeons 3 gameplay [Gezien op E3 2017]

  Telkens maar de helden naar de overwinning brengen kan op den duur vervelen. Het is ook wel eens gewenst als je de kant van doem en destructie kan kiezen. Deze eerste impressie van de Dungeons 3 gameplay licht toe hoe het verdrijven van de good guys in zijn werking gaat.

  De Dungeons-franchise is geen onbekende voor de liefhebber van dungeon managers. Deel drie van deze real-time strategy game komt in Q3 van dit jaar nog uit voor Xbox One, PS4 en PC. Reden voor een feestje dus. Of met een glimlach dorpen plunderen, zoals jouw duistere bondgenoten in de game doen!

  De krachten der duisternis!

  Dungeons 3 borduurt verder op de principes van de voorgangers, waarbij je je eigen dungeon in de Underworld opbouwt. Dit betekent dat je een hoop tactische stappen moet ondernemen om een succesvolle samenleving neer te zetten. Het bouwen van kamers, micromanagen van je onderdanen en het uitbouwen van een leger moet allemaal op hetzelfde moment gebeuren. Niemand heeft ooit gezegd dat het slechte doen zegevieren een makkelijke taak is.

  Waar de Dungeons 3 gameplay op weet te verbeteren is de hoeveelheid content die er geleverd wordt. De game heeft volgens ontwikkelaar Realmforge Studios dubbel zoveel inhoud. Zowel in de vorm van opties als de hoeveelheid missies. Met de singleplayer ben je al ruim 20 uur bezig om het verhaal tot een verderfelijk einde te laten komen.

  Overheersende gebieden

  Het aanzicht van Dungeons 3 bestaat net als vorige delen uit twee contrasterende gebieden. Je eigen domein, Underworld, is het ondergrondse gebied waar jij je kerkers bouwt. Aan het oppervlak is er de Overworld, oftewel de wereld van de goede wezens. Laat die laatste wereld nou net het slachtoffer zijn van jouw expansiedrift.

  Het kennismaken met beide dimensies wordt steeds plezieriger naarmate je meer speelt. In de Underworld kan je naar hartenlust blijven graven en je dungeon steeds groter maken. Op een gegeven moment heb je een heel doolhof dat gerund wordt door snots, jouw persoonlijke groene handlangers. De Underworld kent vele geheimen in de vorm van resources of verborgen kamers die een goede aanvulling zijn op het duivelse rijk.

  De Overworld is de plaats om te zijn voor de goede mensen. Kleurrijk, vrolijk en voortvarend kan je deze wereld noemen. Jij als Dungeon Lord hebt hier een enorme hekel aan en probeert dit landgoed stukje bij beetje over te nemen. Dit heeft grote gevolgen voor het landschap en de objecten die je tegenkomt.

  Als je gebieden in de Overworld overneemt, metamorferen deze slechte versie. Het bereik van jouw kwaadaardigheid breidt uit en dat is te zien. Gezonde bomen en zonneschijn verandert in demonen, treurwilgen en lava. Het feit dat jij op een gegeven moment heer en meester over beide werelden bent, is iets om trots op te zijn.

  Versterkte handlangers

  Het inpikken van de goede kant gaat niet zonder slag of stoot. Er moet weer behoorlijk gevochten worden om jouw slechte invloed te verspreiden. Hiervoor moet je een sterk leger hebben, aangezien de tegenpartij niet onvergefelijk is. De Dungeons 3 gameplay biedt een nieuwe feature om het beste uit je troepen te halen.

  Dungeons 3 maakt gebruik van heuse tech trees om verbeteringen en nieuwe eenheden te scoren. De verschillende aftakkingen scharen zich onder upgrades voor de categorieën horde, undead en demons. Deze drie soorten troepen hebben allemaal een eigen taak binnen je leger. Zo is de horde puur voor fysieke aanval, zijn de ondode makkers te gebruiken als kanonnenvoer en richten de demonen zich op magie.

  Het verbeteren en researchen van nieuwe eenheden en vaardigheden kost een hoop grondstoffen en het speciale goedje Evilness. Dat laatste hulpmiddel is te scoren door in de Overworld opzoek te gaan naar locaties waar het uit de grond komt stromen. Waar Evilness te vinden is, is vaak ook een enorme hoeveelheid weerstand te verwachten.

  Als legeraanvoerder pakt Dungeons 3 uit met Thalya, een geheimzinnige priesteres met haar eigen motieven om de Dungeon Lord te helpen. Thalya, en ook een aantal andere eenheden, hebben unieke vaardigheden tot hun beschikking om dood en verderf onder de vijanden te zaaien. Bovendien zijn er door de hele spelwereld zogeheten tomes verstopt die je troepen bonussen meegeven. Hieronder valt bijvoorbeeld een hogere aanvalskracht.

  Elke keer dat je een nieuw potje Dungeons 3 begint, wordt de wereld willekeurig gegenereerd. Hierdoor heb je nooit twee keer hetzelfde slagveld en kan je niet voorspellen waar de tomes liggen. Het houdt je zintuigen scherp en de Dungeons 3 gameplay uitdagend

  Zwarte humor

  Realmforge Studios is flink aan het fantaseren geweest welke toevoegingen de franchise goed zal doen. Toch heeft de ontwikkelaar bepaalde features in stand gehouden om de community net zoveel plezier te laten beleven. Een vooraanstaand detail is het behouden van de alwetende verteller met zijn droge opmerkingen en zwarte humor. Hij begeleidt je door de Dungeons 3 gameplay alsof iedereen een halve zool is daaruit lijkt wel een soort charme uit voort te komen.

  Naast deze bijdehante stem maakt ook de duivelse hand een terugkeer als cursor. Hiermee kan je net als eerst troepen oppakken, maar is de wijze hiervan veel accurater geworden. Zo gooi je minder makkelijk per ongeluk je snots in een fornuis of valstrik.

  Toch is er nog een toevoeging die wij je gewoonweg niet kunnen onthouden. Dungeons 3 heeft een coöperatieve modus waar je met twee spelers tegelijk de duivelse krachten beheerst. Dit heeft als gevolg dat de rollen verdeeld kunnen worden zodat de één zich richt op de Underworld, terwijl de ander de Overworld aanpakt.

  Dungeons 3 lijkt een doldwaze slechtheid-simulator te worden. Het uitbouwen van je demonische rij ondergronds en het veroveren van de wereld boven je gaan hand in hand samen. Als het spel net zo vermakelijk is als de eerdere delen, Dungeon Keeper inbegrepen, dan ga je een hoop plezier beleven met de grote hoeveelheid content.

  Dungeons 3

  Verkijgbaar vanaf 13 october 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.