Crucible Preview - Teamwork is een must

  Crucible werd in 2016 al aangekondigd op Twitchcon, maar sindsdien hebben we niks meer van de titel vernomen. Tot een paar weken geleden toen Amazon Games aankondigde dat de game uit zou komen op 20 mei, maar hoe goed is de game nou daadwerkelijk na minimaal vier jaar in productie te zijn geweest?

  Als je Crucible opstart word je begroet met een tutorial waarin je kan kiezen uit drie karakters. De tutorial is er echt om je bekend te maken met alle verschillende gameplay elementen van Crucible. Hier zal je nog niet echt de stress meemaken die je regelmatig in de verschillende gamemodes zal ervaren. De game is namelijk nogal competitief ingesteld en dat maakt Crucible een stuk beter.

  Het belangrijkste element van de gameplay is waarschijnlijk het verzamelen van essence. Door middel van de essence kan jij het karakter wat je speelt tijdens de match upgraden. Groot voordeel: je kiest je upgrades voordat de match begint, dus je hoeft niet midden in de game nog je upgrades uit te gaan kiezen. Essence kan je krijgen via harvesters of door te jagen op wilde beesten die over de hele map te vinden zijn.

  Competitief, maar ook fun

  Crucible biedt drie gamemodes bij de launch. Je kan Harvester Command, Heart of the Hives of Alpha Hunters spelen. Harvester Command zal het meeste aansluiten bij wat je vindt in iedere doorsnee shooter. Je speelt de gamemode in twee teams van acht. De teams strijden om controle van zogeheten harvesters, die leveren je een constante stroom van essence, wat je nodig hebt voor de upgrades van je karakter. Zowel het overnemen van de harvesters als het maken van kills levert punten op voor je team.

  Harvester Command is dan ook meer de casual gamemode van Crucible. De echte competitieve actie is te vinden in de andere gamemodes. In Heart of the Hives speel je in een team van vier om drie harten te veroveren van grote beesten genaamd Hives. Waar je op moet letten is dat er natuurlijk een ander team van vier ook de harten wil veroveren. Het risico bestaat dus dat jouw team heel veel leven verliest met het verslaan van een Hive, om vervolgens overmeesterd te worden door het vijandige team.

  De tofste gamemode is misschien wel Alpha Hunters. Hierbij worden acht teams van twee gedropt op de map. Het laatste duo wat blijft staan is de winnaar. Het lijkt dus heel erg op de standaard battle royale opzet, maar er zit wel een twist aan. Mocht jouw duopartner sterven, dan kan je een tijdelijke alliantie sluiten met iemand anders die alleen is. Die tijdelijke partner kan je vervolgens verraden wanneer jij wil. De alliantie verbreekt sowieso wanneer je bij de laatste drie spelers bent aanbeland. Veel chaos gegarandeerd.

  Diverse cast

  Misschien wel één van de belangrijkste onderdelen van Crucible is de karakterselectie. Bij launch zullen er tien karakters beschikbaar zijn waarmee je kan spelen. Zo heb je Earl, een intergalactische trucker met een gigantisch geweer, en Ajonah, een verzetsstrijder met een sniper rifle. Allebei de karakters vervullen een heel andere rol en vereisen dan ook een andere speelstijl.

  Bij de karakters schijnt wel een klein probleempje van de game door. Earl kan namelijk bijna fungeren als een one man army. Het is een tof karakter, maar in een game als Crucible is balans enorm belangrijk. Gelukkig weten de ontwikkelaars dat ook. In een gesprek na de speelsessie gaven ze aan dat ze constant kijken naar de balans van de karakters. Dat is in ieder geval veelbelovend voor de toekomst van Crucible, maar of er echt balans komt tussen de karakters is natuurlijk een tweede.

  Moordende concurrentie

  De grootste zwakte van Crucible is dat er al flink wat free to play games op de markt zijn met een grote playerbase. Denk bijvoorbeeld aan games als Fortnite of Apex Legends. Daarnaast komt Crucible alleen uit op PC, wat de concurrentie nog zwaarder maakt. Als je een competitieve shooter zoekt kan je namelijk ook terecht bij Counter-Strike: Global Offensive of Team Fortress 2 op PC.

  Toch biedt Crucible genoeg unieke dingen om succesvol te worden. De game zit zeker goed in elkaar en is leuk om te spelen. De matches die je speelt zijn vaak tot het einde spannend en dat zorgt er toch voor dat je terug blijft komen naar de game. 20 mei komt de game uit en aangezien Crucible gratis is kan je het net zo goed even uitproberen. Spijt zul je er niet van krijgen.

  Crucible

  Verkijgbaar vanaf 20 may 2020

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.