Crash Bandicoot 4 It's About Time Preview - Heden en verleden komen samen

  De gekke buidelrat Crash Bandicoot is terug en dat werd tijd! Ondanks dat het een verademing was om de eerste drie Crash Bandicoot games terug te zien in een nieuw hoesje, is het altijd jammer geweest dat tussendoor maar weinig volwaardige Crash games het levenslicht hebben gezien. Gaat daar een verandering in komen nu Activision aan het roer staat van Crash Bandicoot 4: It’s About Time?

  Crash Bandicoot lijkt in ieder geval terug te zijn van weggeweest. Al bij het spelen van drie proeflevels merken we dat het weer enorm tof is om al die pittige platformlevels te gaan doorlopen. Opnieuw krijgen we een oude vertrouwde mix tussen 3D-levels en platformsegmenten voorgeschoteld. Ook deze keer is het een genot om te zien hoe Crash zich in de ene na de andere benauwde situatie begeeft. Alhoewel we er prima van genieten als Crash zijn doel niet behaalt.

  Lekker vaak af gaan!

  In een half uurtje spelen hebben we al tal van doodanimaties voorbij zien komen. Niet alleen omdat Crash Bandicoot uitdaging biedt, maar ook (en ja, dit klinkt wat sadistisch) doodgaan hier stiekem wel leuk is. Ook deze keer stijgt hij als een engel op of verandert hij in een hoopje as. Echt iconische doodanimaties ontbreken nog (denk aan Crash die door een kikkerprins werd gekust), maar er is een goed startschot gegeven voor de ware Crash Bandicoot-kennners.

  We konden naar hartenlust op zoek gaan naar andere animaties, want dit spel biedt je oneindig veel levens! Zo heb je dit keer een Modern Mode, waarin je oneindig af kan geraken. Het enige wat bij wordt gehouden is een death count. Dit doet onder aan de uitdaging, vandaar dat we hem al snel op de Retro Mode hebben gezet. In deze modus heb je wel levens en kun je game over geraken.

  Ook verzamel je de appels niet langer om je levens aan te vullen. Modern Mode kent immers geen levensysteem. Dit keer krijg je diamanten gebaseerd op het aantal verzamelde appels. Die appels raap je op, stamp je uit vijanden of ram je uit wat dozen. Ook moet je alle dozen verzamelen. Dit bleek in de demo voor ons niet haalbaar, dus we weten niet wat je dan vrijspeelt. We vermoeden dat je zo een kristal vrijspeelt, aangezien we die in geen van de levels hebben gevonden.

  Snow Way Out

  We hebben ons voornamelijk gericht op het verkennen van enkele levels. Zo konden we het level Snow Way Out al spelen waarbij je door een sneeuwwereld loopt. Ondergronden zijn glad waardoor je makkelijk uitglijdt, je springt over ijsblokken die door stromend water richting een waterval drijven en je komt vijanden tegen die veel weg hebben van dierenvikingen. Het is best een grappig level. Ook omdat je gelijk in aanraking komt met de nieuwe Crash Bandicoot 4 gameplayelementen.

  Dit keer kun je zogenaamde Quantum Masks oppakken om met tijd te spelen. Dit level bevries je de tijd. Handig want zo kun je ijsblokken die met een lichtsnelheid uit de lucht vallen bevriezen zodat je veilig over een ravijn kunt springen. Wanneer je de tijd bevriest is dit voor een korte periode. Dit grappige gameplayelement voegt ook puzzelelementen toe. Zo zijn er dozen waar een timer op zit die gaat lopen als je tegen een blok met een uitroepteken aandraait. Die timer loopt te snel om de dozen kapot te kunnen krijgen, tenzij je natuurlijk gebruik maakt van je tijdbevrieskrachten.

  Dino Dash

  Dino Dash maakte minder indruk. Het voelde al snel als het verplichte nummertje binnen de game. Wie eerdere spellen heeft gespeeld weet dat er altijd levels zijn waarbij je op de hielen wordt gezeten door een vijand. Jij rent dan richting de camera terwijl op de achtergrond een monster op je afkomt. Geheel in stijl van Crash Bandicoot 3 wordt hier een koud kunstje herhaald. In dit level word je op de hielen gezeten door dino's. Tof om te spelen, maar weinig vernieuwends.

  Gelukkig weet het level wel verfrissing aan te brengen met een andere Quantum Mask. Zo kun je in dit level niet de tijd bevriezen, maar objecten laten wisselen tussen dimensies. Zo laat je dozen verdwijnen en is er een moment dat je als een Tarzan over een boomtak glijdt om obstakels weg te poefen naar een andere dimensie. Jammer is alleen dat de demo weinig uitleg verschaft wat je precies met die krachten kan. Dit moet je zelf allemaal uitvinden.

  Ship Happens in Crash Bandicoot 4

  Uiteindelijk sloten we ons avontuur af met Ship Happens. In dit level word je de kwaadaardige Neo Cortex. Het voelt gek. Niet alleen omdat Neo wel erg lange benen heeft voor wat we gewend zijn van onder andere Crash Bash, maar ook omdat er amper wordt uitgelegd hoe je Neo bestuurt. Ach, het is een demo. Uiteindelijk ontdekten we dat je met Neo vijanden in een blok kunt veranderen met je laserpistool. Schiet je nog een keer op ze, dan verander je ze in een trampoline. Te gek!

  Cortex in het ravijn laten vallen voelt nog beter. Zeker omdat het een schurk is! Verrassend is het om te zien hoe Cortex op zijn beurt een opstijgende duivel wordt, in plaats van een engeltje. Toch voelt niet alles goed. Zo zit er overlap tussen Ship Happens en Snow Way Out. Neo Cortex knalt die luchtballon kapot die de ijsblokken in dat level naar beneden laten storten. Tof totdat je actie je forceert om dat hele level weer tot het einde opnieuw uit te spelen. Zonder dat het anders voelt!

  Naast Neo Cortex zal ook de schurk Dingodile op een gegeven moment speelbaar zijn. Gaaf! Wel hopen we dat Neo Cortex en Dingodile wat logischer in het geheel worden gegooid dan vooralsnog in de demo gebeurde. Was Ship Happens nu wel of niet een losstaand level en waarom liet het ons Snow Way Out weer helemaal opnieuw spelen? De demo blijft ons het antwoord verschuldigd.

  Eerste indruk van Crash Bandicoot 4 It’s About Time

  In ieder geval is het wel tof om te zien hoe er tot nu toe een mix word gezocht tussen nieuwe dingen en wat we gewend zijn. Uiteraard voegt het nieuwe dingen in de mix. Dat is nodig, anders wordt het alleen maar wat wel al kennen. Toch zag je in oudere games na het Naugthy Dog-tijdperk dat ontwikkelaars uit het oog verloren wat nu eigenlijk een Crash Bandicoot game is. Het lijkt goed te gaan en is er goede hoop dat dit spel in de smaak gaat vallen.

  Vooralsnog lijkt het dan ook een spel te zijn wat tof is voor nieuwe spelers én voor de fans van de serie. Niet bekend met Crash Bandicoot? Misschien is Crash Bandicoot N Sane Trilogy een toffe game voor je om mee te starten. Het geeft een goede indruk hoe hoog de lat ligt.

  Crash Bandicoot 4: It’s About Time

  Verkijgbaar vanaf 2 october 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.