Bordspel van de week: Berenpark

Preview
zondag, 15 augustus 2021 om 15:00
20210811 102840f1628672599
Beren. We kunnen er een hoop van leren. Was er maar een dierentuin met alleen maar beren. Daar zou zoveel wijsheid zijn. En panda's, er zijn nooit teveel panda's! Helaas, wij leven niet in een utopisch Nederland waar Covid iets van het verleden is, en er een park is met uitermate veel ursidae. Maar met het juiste bordspel kan je altijd doen alsof!
Welkom bij bordspel van de week, waar wij elke week een bordspel bespreken en jou vertellen waarom jij het eens een kijkje zou moeten geven. Deze week hebben we het over Berenpark.

Waarom Berenpark?

Is de beer jouw favoriete dier? Geeft alles netjes op zijn plek leggen jou een warm gevoel? Heb je je wel eens vermaakt met Roller Coaster Tycoon en/of Tetris? Heb je vrienden die geen Nederlands kunnen, en zoek je een spel dat je ongehinderd met ze kan spelen? Weet je dat koala's technisch gezien geen beren zijn, maar ben je bereid dat door de vingers te zien en ze toch in je park te stoppen? Dan is Berenpark misschien wel iets voor jou.
Het is een competitief spel, waarin je elkaar niet direct hindert. In plaats daarvan probeert iedereen het mooiste park mogelijk te maken. Dit zorgt voor een vriendelijke atmosfeer waarbij je elkaar wel probeert te trotseren, maar er meer focus ligt bij 'kijk, als je bij mij naar binnen loopt zit je meteen op de Noordpool!'. Vriendelijke rivaliteit, dus. En vormpjes op een bord plaatsen zodat ze perfect samenvallen en een prachtig vierkant vormen is iets waarvan we allemaal weten dat het goed voelt.
20210811 104036f1628672846

Wat is Berenpark?

Over de hele wereld kwam men plots op het geniale idee een dierentuin te openen waar alleen maar beren zijn. Zo'n attractie is goed voor toerisme, dus willen de overheden dat zij het beste park ter werel hebben. De spelers zijn architecten die de taak hebben gekregen een park te ontwerpen en het te vullen met ijsberen, koala's, panda's en meer. En wc's, zodat de bezoekers zelf ook even kunnen beren. Het beste park trekt de meeste bezoekers, en zal daarom ook het spel winnen.
Berenpark is een simpel spelletje. Elke beurt doe je twee dingen. Je legt een tegel uit je voorraad aan in jouw park, en neemt dan nieuwe tegels in ontvangst op basis van de icoontjes die je net bedekt hebt. Als iemand zijn bord volgebouwd heeft wordt de ronde afgemaakt, waarna het spel eindigt en punten geteld moeten worden. En de punten staan allemaal op de tegels op je bord en de bonustegels die je hebt ontvangen voor het behalen van doelen. Dus het is simpelweg een geval van alles bij elkaar optellen. Als je dat tellen niet al kon, dan zullen die beren het aan je uitleggen.
20210811 104118f1628672924

Alles keurig netjes op zijn plekje

We hadden het met ons stuk over Patchwork al eens over hoe heerlijk het kan zijn om het perfecte plekje voor het perfecte stukje te vinden. Maar waar je in Patchwork gestraft wordt voor de gaten die op je bord zijn gebleven, neemt Berenpark een veel vriendelijkere aanpak. Je wordt beloond voor goede planning!
Elke speler heeft een startbord, die hij driemaal zal uitbreiden met nieuwe bordstukken. Elk bordstuk heeft een enkel vakje waar geen tegel overheen mag. Als je het hele bordstuk op dat vakje na vol hebt gebouwd, mag je het gat vullen met een standbeeld. Dat voelt niet alleen goed, het is ook punten waard. Hoeveel punten neemt steeds af, dus spelers worden echt aangemoedigd de eerste te zijn. Dat maakt Berenpark een leuke race, die steeds eindigt met een bevredigende plaatsing van het laatste stuk.
Dit wordt nog meer aangemoedigd met de manier waarop het spel eindigt. In plaats van een tijdsspoor, krijgt iedereen nog een enkele beurt om een tegel neer te leggen. Het maakt het spel een leuke mix van een race en voorzichtig uitplannen. Ruimtelijk inzicht is een handig wapen in Berenpark!
20210811 105353f1628672997

Doeldwaze daden

Er is ook een aspect dat in contrast staat met de race. De bonustegels. Deze worden aan het begin van het potje willekeurig bepaald, en ze vragen van spelers specifieke dingen te doen voor bonuspunten. Een bonustegel geeft je punten voor het aanleggen van drie pandagebieden, terwijl een ander van je vraagt een lange rivier te maken.
Deze bonustegels moedigen aan op een bepaalde manier te spelen, of ergens meer op te focussen. Groene gebieden zonder beren zijn op zichzelf geen punten waard, maar als je een vette kluif kan verdienen door ze bij elkaar te leggen kijk je er ineens heel anders naar. Nogmaals is het een race, want de tweede persoon die het doel bereikt krijgt aanzienlijk minder punten. Dit geeft iedereen de optie zijn plan bij te stellen. Gaat het niet lukken jouw bordstuk te vullen voor iemand anders dat doet? Misschien kan je dan beter richten op de acht punten voor het aanleggen van een derde poolbeergebied. Maar ze kunnen je natuurlijk ook op het verkeerde pad zetten.
20210811 105411f1628673333

De vroege beer krijgt de bijenkorf

Jullie zien misschien al het terugkerende thema van afnemende puntenwaardes. En dat komt nog meer terug. Berenverblijven zijn namelijk ook steeds minder waard. Waren twee spelers jou voor met de gobiberen, dan is het misschien een beter idee om een bruine beer te pakken. Aan de andere kant, die past minder goed op je bord. Wat te doen...
Dit is een belangrijk aspect van het spel. Het verandert vier potjes solitair waarin iedereen zijn eigen ding doet en weinig geeft om de zetten van anderen namelijk in een dynamisch spel waarin je constant je plannen aanpast. Een slimme speler kan berekenen dat niemand hem voor kan zijn voor dat standbeeld, waardoor hij een beurt kan besteden aan een ander doel. Heeft je tegenstander een vierkant nodig om zijn bordstuk te vullen? Misschien wil je dan even snel een gobibeer oppakken, zodat hij een paar puntjes minder scoort.
De nadruk ligt hier bij het aanpassen van je plannen, niet het hinderen van anderen. Je zal gegarandeerd niet alles precies zoals jij dat wil uit kunnen voeren. Maar dat betekent niet dat je niet wat moois kan maken van de opties die voor je liggen. En iemand actief voor de voeten lopen zorgt er niet voor dat die persoon vast loopt. De persoon zal alleen net wat minder puntjes scoren.
Dit was een kijkje naar Berenpark. Op moment van schrijven kan het spel aangeschaft worden voor € 27.95. Heb je vragen, opmerkingen of voorstellen voor toekomstige edities van bordspel van de week? Laat het dan vooral weten in de comments!

Populair Nieuws