Battlefield 5 Preview - Terug naar de Tweede Wereldoorlog

  Een nieuw avontuur in een vertrouwde setting, zo kun je Battlefield 5 aardig goed omschrijven. Dat de game er aan zat te komen was al langer bekend, maar nu heeft DICE een boekje opengedaan over alle content die je in de game kunt terugvinden. In deze Battlefield 5 preview lees je alles wat je kunt verwachten.

  Het hoge woord is eruit: Battlefield 5 speelt zich officieel af tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat daarmee terug naar de roots van de serie. Een kleine zestien jaar geleden maakte de serie namelijk haar debuut met Battlefield 1942, dat zich eveneens in deze tijdsperiode afspeelt. Tijdens een speciaal georganiseerd evenement in Londen licht ontwikkelaar DICE een tipje van de sluier op over wat er verwacht mag worden van de aankomende first-person shooter.

  Er is namelijk op meerdere fronten flink aan de weg getimmerd, zowel voor als achter de schermen. Het resultaat hiervan lijkt een Battlefield game te zijn die nog completer aanvoelt dan diens voorgangers. De grootste nieuwe toevoeging aan het pretpakket zijn toch wel de Grand Operations. Zoals de naam suggereert haalt deze nieuwe modus inspiratie op bij de Operations modus die terug te vinden is in Battlefield 1. Alleen is er ditmaal nog een schepje bovenop gedaan.

  Verspreid over vier fictionele dagen, waarbij elke dag als een losse match gezien kan worden, ga je de strijd aan met de tegenpartij. Elke dag wordt daarbij gestreden op een andere map of de kaart heeft een andere indeling. De gamemodus rouleert ook mee en uitkomsten van eerdere potjes binnen zo’n reeks hebben zelfs invloed op de verdere voortgang van beide teams.

  Battlefield 5 preview screenshot

  Vechten in de straten van Rotterdam

  Een concreet voorbeeld werd gegeven in de vorm van het level dat zich in Rotterdam afspeelt. Tijdens ronde één moeten de geallieerden middels parachute landen en artilleriekanonnen aanvallen die het Duitse team in de stad heeft verstopt. Lukt hen dit in deze ronde geheel of deels, dan heeft dat invloed op het aantal manschappen waarover de geallieerden beschikken in de ronde hierna, die zich weer op een nieuwe map afspeelt met nieuwe objectives.

  Grand Operations is daarmee een evolutie vergeleken met de modus die in Battlefield 1 terug te vinden is en lijkt een bijna cinematische ervaring te bieden. DICE laat weten dat het veel variatie zal toepassen tijdens het spelen, wat de herspeelbaarheid hopelijk ten goede zal komen. Maar dat is lang niet de enige nieuwe content die is onthuld.

  In Battlefield 5 krijg je namelijk de mogelijkheid om jouw soldaten en voertuigen helemaal naar eigen smaak op te maken. Door uitdagingen en events te halen, kun je nieuwe cosmetische voorwerpen vrijspelen die je weer kunt gebruiken om jouw persoonlijke arsenaal een figuurlijk likje verf te geven. Van de kledij van jouw karakters tot de kleur van je wapen of tank, het is allemaal mogelijk. Battlefield 5 geeft je met deze tools de mogelijkheid om de game helemaal je eigen te maken. Al wil je al dat moois natuurlijk ook met anderen delen. En gelukkig heb je aan medespelers geen gebrek in de shooter.

  Battlefield 5 preview screenshot dogfights

  Help je teamgenoten een handje

  Zo speelt het opereren in een squad in Battlefield 5 namelijk een grotere rol dan in vorige games. Tijdens matches word je in de game automatisch in een squad geplaatst en dien je samen de strijd aan te gaan. Solo spelen is mogelijk, maar wordt niet aangeraden door ontwikkelaar DICE. Het hebben van squadleden heeft namelijk zo zijn voordelen.

  Allereerst is het voor het eerst mogelijk om mensen binnen jouw eigen squad te reviven zonder dat je daarvoor als Medic hoeft rond te rennen. Wel duurt deze handeling als non-Medic langer en krijgt de opgelapte speler niet zijn volledige levensbalk terug. Maar ook de nieuw geïntroduceerde Squad Reïnforcements sporen teamwork aan. Als squad verdien je namelijk punten die de leider van de groep vervolgens kan inzetten voor handige extra’s die helpen in de strijd.

  Dat kan iets simpels zijn als een rookscherm of supply drop, maar de echter spaarders kunnen hun verdiende punten inzetten voor zwaarder geschut. Zo is het mogelijk om op elke gewenste plek een V1-raket te laten vallen, met alle gevolgen van dien.

  Battlefield 5 preview screenshot squads

  Samen sta je sterk

  Maar daar houdt het samenwerken niet op. Battlefield 5 krijgt namelijk ook een gloednieuwe modus waarin je in co-op samen missies kunt gaan klaren. Onder de noemer Combined Arms kun je met maximaal drie andere spelers missies voltooien die willekeurig worden gegenereerd. Inhoudelijk werd verder niet in detail getreden, maar het is goed om te zien dat er binnen de Battlefield-formule ruimte is voor frisse elementen.

  Tussen alle bovengenoemde aankondigingen werden ook nog wat inhoudelijke gameplay verbeteringen besproken. Zo reageren karakters nu natuurlijker op de omgeving om hen heen. Een soldaat glibbert realistisch over gladde rotsen en heft zijn benen verder in hoog water. Andersom kan de omgeving ook handig zijn bij het verkennen van het slagveld. Zo beweegt hoog gras mee met de spelers die hier doorheen sluipen, wat makkelijk hun positie kan verraden.

  Daarnaast is er gewerkt aan het physics-systeem binnen de Frostbite engine waar Battlefield 5 op draait. Puin van explosies wordt nu nog realistischer in het rond gegooid en ook de schade aan gebouwen wordt op basis van uitgeoefende kracht berekend.

  War Stories, de losstaande singleplayer verhalen die in Battlefield 1 geïntroduceerd werden, zijn terug. De opzet hiervan is gelijk gebleven en de losse verhalen moeten een goede reflectie van de Tweede Wereldoorlog voorschotelen, door de ogen van belangrijke personen van het front.

  Battlefield 5 preview screenshot tank

  Ook na release volop ondersteuning

  Een hele berg informatie dus, maar de klapper volgde pas helemaal aan het eind. Battlefield 5 zal namelijk geen betaalde uitbreidingen ontvangen en je kunt dus ook geen Premium abonnement aanschaffen. Alle DLC voor de game zal gratis zijn om zo de community niet op te splitsen.

  Met een nieuw contentplan, genaamd Tides of War, wil ontwikkelaar DICE de game ver na release ondersteunen met nieuwe content en verhalen. Dit doet het door content te verdelen in zogenoemde hoofdstukken. Elk hoofdstuk richt zich op een specifieke tijd of locatie die belangrijk is geweest binnen de Tweede Wereldoorlog en koppelt hier relevante content aan.

  Dat kunnen nieuwe War Stories zijn, maar ook nieuwe modi of eerdergenoemde Grand Operations. Daarmee lijkt DICE gekeken te hebben naar games als Rainbow Six Siege en Fortnite, die hun content verdeeld in seizoenen uitbrengen met elk een eigen thema.

  Battlefield 5 preview screenshot soldaat

  Battlefield 5 preview maakt sterke eerste indruk

  Dat Battlefield 5 boordevol content gaat zitten, dat is iets wat onderhand wel bevestigd is. De bestaande formule heeft een flinke make over gehad en daarbij is ook nog het een en ander toegevoegd. Met releasedata beginnend op 11 oktober (afhankelijk van welke editie er gekocht wordt), gaat Battlefield 5 vol de strijd aan met het ook onlangs onthulde Black Ops 4. Wie daar als winnaar naar voren komt is nog maar de vraag. Maar een ding is wel zeker: shooterfans gaan een steengoed najaar tegemoet.

  Battlefield 5 verschijnt op 19 oktober voor de PlayStation 4, Xbox One en PC. Je kunt de game alvast pre orderen voor vroege toegang tot de beta.

  Battlefield 5

  Verkijgbaar vanaf 20 november 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.