Battlefield 3 - Multiplayer Bèta Preview

  Het wordt weer knallen, knallen, knallen dit najaar! Dat kan onder andere in Battlefield 3, en dat zullen velen van jullie ook al gedaan hebben in de multiplayer bèta die gaande is. Wij konden ook niet wachten dus hebben we een helm opgezet en zijn zo in de bèta gesprongen. Wat we daarvan vonden lees je hier.

  Voor we beginnen is het goed te vermelden dat wij de bèta op de PlayStation 3 gespeeld hebben. Zoals inmiddels bekend is, is Battlefield 3 een klein beetje anders op de consoles in vergelijking met de PC-versie. Met de bèta is dat niet anders. Omdat wij de PlayStation 3 versie van de bèta hebben gespeeld, konden we maar met één map aan de slag: Operation Métro. Op de PC kon een beperkte tijd ook op de map Caspian Border gespeeld worden. Wij moeten het bij één map houden en ook bij één modus, namelijk de Rush modus.

  Tijdens het lezen van het volgende is het belangrijk om in gedachte te houden dat het hier om een bèta gaat en dat er nog een hoop kan veranderen voordat Battlefield 3 in de winkels komt te liggen. En er zal ook nog een hoop gaan veranderen, want deze bèta is verre van perfect. Zo zit er nog een teveel aan bugs in deze bèta waarvan een aantal wel degelijk de speelervaring vermindert. Ontwikkelaar DICE gaat er nog een hele kluif aan hebben om die op tijd te verhelpen. DICE heeft echter al meermaals aangegeven dat het om een oudere versie van de game gaat en dat we meer mogen verwachten van de volledige game. We zullen daarom voorlopig positief blijven en DICE op haar woord geloven.

  Lag en bugs
  Als we echter puur naar deze bèta kijken dan kunnen we concluderen dat de game zich niet van zijn beste kant laat zien. Dat ligt deels aan de servers. In ieder potje ondervind je een hoop lag. Meestal valt het wel mee als je gewoon wat rondloopt, maar zodra iemand op je begint te schieten ben je al dood voor de tegenstander de trekker heeft overgehaald. Althans zo lijkt het, omdat je last hebt van de lag. Het loopt daarom allemaal nog niet zo soepel en voor een shooter die veel online gespeeld wordt, is het toch wel essentieel dat alles vloeiend verloopt.

  De bugs helpen ook niet mee aan een vloeiende speelervaring. Om er maar eens eentje te noemen: je komt soms onder de map te zitten als je op de grond gaat liggen. Je kunt dan nergens meer heen, maar je kunt wel nog mensen vermoorden vanaf die locatie. Dat is niet handig natuurlijk. Net als een aantal bugs met de wapens, zoals het niet meer kunnen richten of het helemaal niet meer kunnen schieten. Toch twee dingen die redelijk noodzakelijk zijn in een shooter. En zo zijn er nog wel meer vervelende bugs die de bèta iets minder prettig maken.

  Vreemde map keuze
  Wat ook minder is, is de map Operation Métro. Deze map geeft geen goed beeld van wat je kunt verwachten van een Battlefield game. Sowieso is er op deze map alleen maar als infanterie te spelen, terwijl in Battlefield de oorlog compleet hoort te zijn met verschillende voertuigen erbij. Ook zijn de mappen in Battlefield normaal gesproken veel opener dan deze. Er zijn wel een hoop verschillende routes om op bestemming te komen, maar het voelt toch niet helemaal aan als Battlefield.

  Waar het helaas wel een beetje naar voelt is Call of Duty. Helaas, omdat Battlefield de grote concurrent is van Call of Duty en het zou jammer zijn als een van de grootste verschillen tussen die twee franchises weg zou vallen. Het lijkt een beetje of DICE deze map gekozen heeft om huidige Call of Duty spelers meer op hun gemak te laten voelen, zodat zij misschien voor Battlefield 3 gaan dit najaar. Op zich vrij weinig mis mee, maar daarbij laat DICE wel de diehard Battlefield fans een beetje in de steek. Die waren waarschijnlijk beter af met de Caspian Border map.

  De Operation Métro map stelt verder grafisch een beetje teleur. Na alle geweldige trailers de afgelopen maanden lagen de verwachtingen toch wat hoger. Dan doelen we vooral op het eerste deel van de map in het park. Dat ziet er zeker niet goed uit. Gelukkig heeft DICE al aangegeven dat er in dat gedeelte oudere modellen zijn gebruikt, dus er is nog hoop dat het er fantastisch uit gaat zien. De andere delen van de map zien er nu al erg goed uit. Vooral als je kijkt naar de lichteffecten in de metro, die zijn fenomenaal.

  Geweldige gameplay
  Maar zo hebben we wel genoeg gezeurd om deze bèta. Een heel belangrijk aspect van iedere game is de gameplay en die werkt subliem. Alles speelt gewoon heerlijk. Van het soepel over muurtjes heen springen tot het door de bosjes tijgeren, en van het tactisch vernederen van je tegenstanders tot het vuren van je wapens. Het werkt allemaal erg realistisch. Zo zul je bijvoorbeeld niet altijd precies op dezelfde plek richten als je een keer geschoten hebt door de terugslag van een wapen. Het is allemaal tot op de puntjes uitgewerkt en dat zien we graag.

  Iets dat een aparte vermelding waard is, is het geluid. Dit is werkelijk een waar genot voor de oren. Het is simpelweg heerlijk om te horen dat al het geweld anders klinkt zodra je van de buitenwereld de metro in loopt. In de ondergrondse gangen klinkt jouw geweer dan ook nog eens anders dan wanneer je daar een klein kamertje binnenloopt. Het is perfect afgewerkt en daar krijgt DICE nu al een dikke pluim voor.

  Topgame met nog wat onderhoud
  We kunnen er gewoon niet omheen dat de Battlefield 3 bèta vol bugs zit, maar het blijft een bèta en het is logisch dat deze nog niet perfect is. Toch was het wel fijner geweest als we zo vlak voor de lancering van de game een stabielere game hadden gezien. Gelukkig zijn bugs te fixen en is ook de lag te verhelpen. Operation Métro is niet ideaal gekozen en vooral het eerste deel valt hiervan tegen. Met de rest zit het wel snor. De gameplay staat namelij als een huis en het geluid is van een ongekend hoog niveau. DICE moet dus nog even wat kleine dingetjes aanpassen en de foutjes wegwerken, zodat Battlefield 3 de topper kan worden die niemand dit najaar mag missen.

  Battlefield 3

  Verkijgbaar vanaf 27 october 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.