Battlefield 1 Gameplay E3 Hands-on - Intense actie op het Franse platteland

  Het zal waarschijnlijk niet veel mensen zijn ontgaan dat de Battlefield-serie teruggaat in de tijd, te weten de Eerste Wereldoorlog. Oorlog lijkt intenser te worden dan ooit in Battlefield 1 en om dat uit te testen, mochten wij op de E3 aan de slag met de multiplayer in deze Battlefield 1 gameplay hands-on.

  De Battlefield 1 map die we voor onze kiezen kregen op de E3 is St. Quentin. Voorheen was het een idyllisch Frans dorpje, met een eeuwenoud kerkje in het midden en een aantal windmolens en boerderijen in de weide eromheen.

  Maar tijdens de Eerste Wereldoorlog is St. Quentin veranderd in een voorproefje van de Hel, de groene weide is veranderd in een gatenkaas van kraters en er zijn nog maar weinig huizen heel van het rustieke dorpje.

  Battlefield 1 gameplay

  Strijden voor het Keizerrijk

  We spelen met de Duitsers in St. Quentin en ons doel is hetzelfde als die van de Britten: neem zoveel mogelijk punten over, die verspreid zijn over de verschillende locaties van het Franse platteland.

  We beginnen daarom als Scout, die met zijn sniper rifle goed de omgeving kan verkennen en vijanden al van veraf ziet aankomen. We kunnen de eerste paar punten vrij makkelijk veroveren, maar al snel verandert St. Quentin in een slagveld, waarbij de kogels en modder om onze oren vliegen.

  Met een sniper rifle kunnen we weinig aanrichten tegen de aanstormende Britse tanks, dus schakelen we over naar de Assault, die gespecialiseerd is in het uitschakelen van voertuigen en die ook een submachine gun tot zijn beschikking heeft. In tegenstelling tot andere Battlefield-games staan voertuigen overigens niet ergens geparkeerd in de Battlefield 1 gameplay, maar kan je spawnen als een Tank Commander of als Pilot om het gevecht aan te gaan in een voertuig.

  Battlefield 1 gameplay

  Intense één-op-één actie

  In het midden van St. Quentin staan een stuk meer huizen die nog overeind staan en die de gameplay totaal veranderen. Op de open velden zijn voertuigen en Scouts heer en meester, maar in de krappe omgevingen gaat het om automatische wapens, snelle reflexen en slim gebruik van de Bayonet Charge. Wanneer je sprint en de melee-knop indrukt ga je over op een Bayonet Charge, die een tegenstander in één klap kan uitschakelen, maar als je mist of de aanval te vroeg inzet ben je een makkelijk doelwit voor de tegenstander.

  Met de wisseling tussen krappe omgevingen en open velden, de mix tussen vuurgevechten en melee-aanvallen en al het stof en modder dat in je gezicht vliegt is Battlefield 1 verreweg de meest intense en chaotische shooter uit de Battlefield-franchise. De actie komt daarnaast ook extreem hard over, wanneer je een hoofd open splijt met een headshot of de borst van een tegenstander doorboort met een bayonet. De gruwelen van de Eerste Wereldoorlog komen daarom soms wel erg dichtbij in de Battlefield 1 gameplay, ondanks de prachtige, kleurrijke omgevingen waarop de oorlog plaatsvindt.

  Battlefield 1 gameplay

  Dood hangt in de lucht

  De actie komt echter pas echt tot zijn hoogtepunt wanneer een Behemoth het strijdtoneel betreedt. De Behemoths zijn enorme, en daarmee bedoelen we ook echt énorme, zeppelins die het tij van het gevecht kunnen keren. Niet alleen kunnen er veel vliegtuigen worden gelanceerd van de Behemoth, maar ook de wapens aan boord van het luchtschip zorgen voor dood en verderf op de grond.

  Het is heel snel duidelijk voor elke speler dat wanneer een Behemoth zijn schaduw op de grond werpt, het de grootste prioriteit is om de zeppelin uit de lucht te schieten. Gelukkig voor de andere partij staat er daarom ook luchtafweergeschut verspreid over de map, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om de Behemoth effectief onder vuur te nemen.

  Battlefield 1 gameplay

  Battlefield 1 Gameplay Hands-on - Misschien wel beste multiplayer shooter ooit

  Aan het einde van het potje Conquest waren de Duitsers de overwinnaars van het Franse dorp, maar niet zonder slag of stoot. De verschillende punten werden constant veroverd en het was moeilijk om te voorspellen wie de winnaar zou zijn aan het einde. De actie van de Battlefield 1 gameplay is daarnaast enorm soepel en de actie komt erg dichtbij, waardoor de twintig minuten die het potje duurt voor ons gevoel al na twee minuten voorbij waren. Als DICE deze lijn voortzet, dan heeft het een enorm sterke game in handen en misschien wel de beste multiplayer shooter ooit.

  Helaas konden we niet alleen maar Battlefield 1 blijven spelen. Gelukkig was er wel tijd voor een hands-on sessie bij andere games, die vind je in ons E3 2016 overzicht.

  Battlefield 1

  Verkijgbaar vanaf 21 october 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.