Zoveel geld is Sony kwijt om de PC ports van PlayStation games te maken

News
donderdag, 21 december 2023 om 9:30
marvels spider man remastered pc 3f1660046004
De laatste paar jaar heeft Sony besloten om PlayStation games naar PC te brengen. Door de gelekte informatie van Insomniac Games weten we nu hoeveel geld Sony kwijt is aan de ports.
Waar Microsoft logischerwijs een trouwe supporter was van het brengen van Xbox games naar PC, bleef Sony altijd trouw aan haar eigen platform. Daar kwam alleen verandering in met de PC port van Horizon Zero Dawn. Sindsdien zijn meerdere titels die eerst exclusief uitkwamen op de PlayStation consoles naar PC gekomen, vaak met een geslaagde port.
De ports zijn ook niet simpelweg even wat besturing voor toetsenbord en muis toevoegen, er wordt vaak vrij veel werk gestoken in de port. Door de gelekte informatie van Insomniac Games weten we nu hoe hoeveel er is gestoken in de ports van de studio.
Zo kostte Marvel’s Spider-Man Remastered, de eerste PC port van Insomniac, maar liefst 2,3 miljoen dollar om te maken en voor Miles Morales kwam daar nog eens 1,5 miljoen bovenop. De PC port van Ratchet & Clank: Rift Apart is tot nu toe het duurste, met een budget van 2,5 miljoen dollar.

Wanneer komt Spider-Man 2 op PC?

De gelekte documenten geven niet alleen duidelijkheid over de budgetten van ports die al zijn uitgebracht, maar ook van games die nog op de planning staan. Zo is er voor de PC port van Marvel’s Spider-Man 2 maar liefst 4,6 miljoen dollar uitgetrokken. Die versie staat gepland om uit te komen in het fiscale jaar van 2025, dat loopt van april 2024 tot maart 2025.
Voor de port van Marvel’s Wolverine wordt vervolgens 4 miljoen dollar uitgetrokken en Marvel’s Spider-Man 3 spant de kroon met afstand. Insomniac en Sony steken daar namelijk maar liefst 7 miljoen dollar in. Fans moeten alleen wel nog lang geduld hebben, want de PC port van Marvel’s Spider-Man 3 moet uitkomen in het fiscale jaar van 2027.