Formule 1 dreigt een legendarische race te verliezen

News
donderdag, 21 december 2023 om 10:00
gp italie 2023 podiumf1693822124
De kalender van de Formule 1 wordt elk jaar steeds voller, maar mogelijk verdwijnt er een race juist in de nabije toekomst. En dat is ook geen ‘normale’ Grand Prix, maar de legendarische race op Monza.
De laatste jaren is de Formule 1 erg populair geworden en is er een grote influx van geld gekomen. Niet alleen vanwege het grotere aantal bezoekers en de hogere kosten voor F1-licenties, maar ook landen die goud geld betalen om een race te mogen organiseren - met name in het Midden-Oosten.
Ondertussen krijgen de traditionele circuits het steeds lastiger. Sinds de eeuwwisseling heeft de Formule 1 al meerdere klassieke circuits van de kalender moeten schrappen, omdat het te duur werd om een race te organiseren. Zo wordt er al sinds 2020 geen Grand Prix meer georganiseerd in Duitsland en heeft Spa-Francorchamps elke keer weer moeite om een contractverlenging te krijgen.
Volgens F1 CEO Stefano Domenicali staat de GP van Italië op het circuit van Monza ook op losse schroeven. Het contract met de organisatie loopt af na 2025 en de onderhandelingen zijn momenteel stilgelegd, zo laat Domenicali weten in het programma La Política nel Pallone. De kwestie draait vooral om aangekondigde verbouwingen en aanpassingen aan het circuit.

“We onderhandelen, maar we hebben wel concrete zaken nodig om de gesprekken voort te kunnen zetten. Want als bepaalde zaken niet gebeuren, dan kunnen we niet praten. Ik hoor het vaak van directeur Sticchi Damiani en ik weet dan ook dat men zich hiervan terdege bewust is. Maar we zitten al in december en de werken die in Monza onmiddellijk na de GP zouden starten, zijn nog niet begonnen. Ze gaan hopelijk snel beginnen.”

Meer of minder races?

Waar de Formule 1 de kalender steeds voller aan het maken is met races, willen veel teams juist dat er minder races in het jaar worden georganiseerd. Er komt voornamelijk veel druk te staan op de engineers, die al meerdere dagen voor de coureurs op het circuit aanwezig moeten zijn alles op te bouwen en ook als laatste pas weggaan. Velen zien daardoor hun familie slechts een paar weken in het jaar.

Populair Nieuws