Zoom update lost beveiligingsproblemen op

  De videochatdienst Zoom zal deze week een grote update uitbrengen. Daarmee zouden meerdere problemen rond privacy en beveiliging opgelost moeten worden.

  De update 5.0 verbetert de versleuteling in de app, waardoor het lastiger wordt om beveiligde videogesprekken af te luisteren. De app zal voortaan een sterkere AES 256-bit GCM-versleuteling gebruiken. Deze wordt pas geactiveerd wanneer alle deelnemers van het gesprek de nieuwe update hebben geïnstalleerd.

  Beheerders van groepsgesprekken krijgen ook de controle over welke datacenters voor de Zoom-videogesprekken worden gebruikt. Hiermee wordt het al zeker dat je data verwerkt wordt in een land met strakke privacyregels.

  Nieuwe beveiligingsicoon

  Een nieuw beveiligingsicoon zal het makkelijker maken om gesprekken te beheren. Hierin komen opties te staan waarin gesprekken vergrendeld kunnen worden. Ook kan een beheerder deelnemers verwijderen en de schermdeling uitzetten.

  Voortaan zal er bij ieder gesprek een wachtwoord ingevuld moeten worden, zodat niemand zomaar een gesprek in kan gaan. Daarnaast kunnen deelnemers eerst in een virtuele wachtkamer geplaatst worden voordat zij toegang krijgen tot het gesprek.

  Verbod op het gebruik van Zoom

  De populariteit van Zoon is de afgelopen weken enorm gegroeid, nu er massaal vanuit huis gewerkt wordt. In maart had de dienst dagelijks 200 miljoen gebruikers dat inmiddels verder is gegroeid naar 300 miljoen gebruikers per dag.

  Zoom kwam toch onder vuur te liggen, toen bleek dat er verschillende privacy-beveiligingsproblemen waren. Medewerkers van het Ministerie van Defensie mogen de app ook niet meer gebruiken. Honderden scholen volgen hierin en verbieden het gebruik van Zoom ook bij studenten.

  Zoom heeft zijn excuses aangeboden en heeft een verbetering belooft. De beveiliging zal eerst door hackers worden getest, waarna Zoom een transparantierapport wil uitbrengen. De problemen zullen door een onafhankelijke partij worden ingezien.

  Loading...
  x

  ┬ę 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.