YouTube komt eindelijk met belangrijke verandering voor Shorts

News
dinsdag, 10 januari 2023 om 11:30
youtube 1684601 1280f1598448200
TikTok wordt steeds populairder en YouTube wil met de app concurreren via Shorts. Om die korte video’s aantrekkelijker te maken voor content creators komt YouTube nu met een belangrijke verandering.
Voor veel content creators is het momenteel niet heel aantrekkelijk om Shorts te maken, behalve door te knippen in een volledige video en die op die manier te promoten aan een nieuw publiek. Content creators verdienen namelijk geen geld op Shorts via advertenties.
Daar gaat vanaf 1 februari alleen eindelijk verandering in komen. YouTube heeft namelijk aangekondigd dat vanaf die datum de inkomsten op advertenties gedeeld gaat worden met content creators. Daarvoor moeten zij alleen wel eerst nieuwe terms and conditions voor het YouTube Partner Program accepteren.
Het delen van de inkomsten werd al aangekondigd in september, maar sindsdien bleef het stil rondom de verandering. Nog even wachten dus en het wordt voor content creators een stuk aantrekkelijker om Shorts te gaan maken.

Concurreren met TikTok

Momenteel is het wel al mogelijk om inkomsten te verdienen via de korte video’s. Super Chats en het integreren van producten die kijkers kunnen kopen via affiliate links zorgen voor wat omzet, maar het is een stuk minder consistent dan ad revenue.
Met de verandering heeft YouTube bovendien een wapen in handen dat TikTok niet heeft. Op TikTok kunnen makers namelijk ook geld verdienen met shopping integrations, maar er is geen mogelijkheid om op dat platform geld binnen te halen via advertenties.