YouTube deelde 2,2 miljoen onterechte auteursrechtenclaims uit

News
dinsdag, 07 december 2021 om 13:30
pexels freestocksorg 34407 1f1633386550
YouTube heeft ruim 2,2 miljoen YouTube-video’s in de eerste helft van dit jaar onterecht een auteursrechtenclaim gegeven. Dat blijkt uit een rapport over de auteursrechtenhandhaving.
In een blogpost van het rapport staat dat de onterechte claims maar 0,5 procent van alle claims inhoudt. Volgens YouTube zouden er namelijk tussen januari en juli 729 miljoen claims zijn geweest.
De meeste auteursrechtenclaims komen van het Content ID-systeem. Dit is een geautomatiseerd systeem dat video’s opspoort en het herkent als er muziek gebruikt wordt waar auteursrechten op staan. Gebruikers van de muziek tegen het oordeel ingingen, kregen volgens het rapport in maar liefst 60 procent van de gevallen gelijk.
Naast de Content ID-systeem kwamen er ook auteursrechtenclaims binnen van andere methodes. Zo kwamen er 2,9 miljoen klachten binnen via Enterprise Webform, 1,7 miljoen via Copyright Match Tool en via Webform 2,2 miljoen.

In het onderliggende rapport van YouTube staat dat ‘geen enkel systeem perfect is’. Volgens YouTube blijven er nog steeds fouten optreden ondanks de ‘actieve kennis van het auteursrecht' en de benodigde middelen die nodig zijn om een 'complexe tool' te beheren.

Jarenlang kritiek op de auteursrechtenclaims

Er is al jarenlang kritiek op YouTube en de omgang met auteursrechtenclaims. Zo werden video’s offline gehaald, de audio uitgeschakeld of kunnen gebruikers geen inkomsten meer krijgen op de video, terwijl er dus in sommige gevallen daar geen enkele reden voor is. In 2019 zou volgens Susan Wojcicki, de directeur van YouTube, de kritiek van de gebruikers ter harte zijn genomen. Sindsdien zou het platform aanpassingen geprobeerd te hebben gemaakt om de balans tussen videomakers en de rechten te verbeteren.