YouTube algoritme is in strijd met eigen richtlijnen

News
donderdag, 08 juli 2021 om 12:30
xgn google image
Het YouTube algoritme blijft maar video's aanraden die eigenlijk helemaal niet volgens de richtlijnen van YouTube zijn. Zo meldt de Mozilla Foundation op basis van een eigen onderzoek. YouTube zou zelf namelijk gewoon video's aanraden die extreem geweld of expliciete inhoud bevatten.
Voor het onderzoek werden 37.000 YouTube-gebruikers onderzocht om te zien hoe het zit met de video's die het YouTube algoritme voorstelt. Hieruit blijkt dat zo'n twaalf procent van de video's de richtlijnen van YouTube zelf overtreedt. Van de 3362 video's die onderzocht werden, blijkt dat twaalf procent hiervan de regels breekt door bijvoorbeeld video's aan te raden die extreem geweld of expliciete inhoud laten zien.
Mozilla Foundation heeft het onderzoek verricht met de browserextentie RegretsReporter. Met deze extensie uit 2020 kunnen gebruikers YouTube-video's rapporteren. Met RegretsReporter kun je namelijk een formulier invullen waarin je laat weten spijt te hebben van het bekijken van bepaalde YouTube-video's. Welke video het betreft en via welke suggestie deze is aangedragen, vul je tevens in.
youtube stopt met losstaande youtube gaming app 151169

YouTube algoritme zou al verbeterd zijn

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat aangeraden video's 40 procent vaker gerapporteerd werden door de RegretsReporter-gebruikers dan gezochte video's. 43 procent van die aangeraden video's bleek vervolgens niets met de interesses van de gebruiker te maken hebben. Wel is er een kanttekening, want de Mozilla Foundation houdt de definitie van de spijtvideo's bewust vaag.
Brandi Geurkink, manager bij Mozilla Foundation, stelt dan ook dat YouTube moet toegeven dat het algoritme niet helemaal correct werkt. Mensen zouden nu immers verkeerd geïnformeerd worden door het platform. Tegenover NBC zegt YouTube het volgende: "We hebben in het afgelopen jaar meer dan dertig verschillende wijzigingen doorgevoerd om de aanbevelingen van schadelijke inhoud te beperken."