‘X vertraagde toegang tot nieuwsmedia en concurrenten’

News
woensdag, 16 augustus 2023 om 16:00
twitterf1684504357
X, voorheen Twitter, vertraagde de toegang tot nieuwsmedia en concurrenten, zo ontdekte The Washington Post. Wie op links in Tweets klikte naar nieuwsberichten van The New York Times, persbureau Reuters en content van concurrenten Facebook, Instagram en Bluesky moest langer wachten dan voorheen voordat de pagina’s geladen waren.
The Washington Post begon een onderzoek naar de vertraging na op een discussie op techforum Hacker News gestuit te zijn. De krant testte vervolgens hoelang het duurde om de getroffen sites te openen met de verkorte links die X gebruikt: ongeveer vijf seconden. The Washington Post wijst erop dat bedrijven miljoenen neerleggen om hun sites zo snel mogelijk toegankelijk te maken, omdat zelfs enkele seconden vertraging er al toe kan leiden dat gebruikers afhaken.

Vertraging X teruggedraaid

Ook Reuters testte de vertragingen, onafhankelijk van de krant. Het persbureau kwam tot dezelfde conclusie. Een paar uur na de berichtgeving van The Washington Post begon X met het terugdraaien van de vertragingen. Het bedrijf bevestigt dat er inderdaad sprake was van vertraging, maar weigert vragen te beantwoorden.
Wanneer de vertragingen zijn begonnen is niet helemaal duidelijk. Een Hacker News-gebruiker vertelt aan The Washington Post dat links naar de New York Times voor het eerst vertraagd leken op 4 augustus. Toevallig haalde X-eigenaar Elon Musk diezelfde dag hard uit naar The New York Times en riep gebruikers zelfs op om hun abonnement op te zeggen. De krant is volgens Musk de ‘raciale genocide verdediger’ van de Zuid-Afrikaanse politicus Julius Malema.