Opmerkelijk: Windows 7 PC's willen niet meer afsluiten

  Voor vele Windows 7 gebruikers is het de laatste paar weken onmogelijk om de computer af te sluiten. Zo laat het OS weten dat de gebruiker niet meer de juiste rechten heeft om het systeem af te sluiten.

  Microsoft

  Je zal maar net klaar zijn met je werk, je wil je computer afsluiten en je krijgt van het besturingssysteem te horen dat je daar de toestemming niet voor hebt. De laatste paar dagen duikt deze vreemde bug bij steeds meer mensen op. Niemand weet wat het probleem precies veroorzaakt. Hoeveel gebruikers precies last hebben van dit probleem is nog niet bekend.

  Geen ondersteuning

  Windows 7 wordt sinds vorige maand niet langer ondersteund door Microsoft. Op 14 februari rolde Microsoft de laatste update uit. Deze update zorgde ervoor dat de desktop bij enkele gebruikers crashte en uitviel. Enkele dagen daarna kwam er nog een 'allerlaatste' update uit. Een maand later sluiten dus alle desktops niet meer af. Het is niet bekend of een oplossing zal komen voor de bug vanuit Microsoft, maar gebruikers hebben al creatieve ideeën gevonden.

  De bug die ervoor zorgt dat Windows 7 niet meer afsluit is niet veroorzaakt door een recente update, aangezien de software geen updates meer krijgt van Microsoft. Het probleem ligt dus al in geschreven code. Hierdoor wordt het een stuk moeilijker om het probleem te vinden, aangezien het besturingssysteem al ruim tien jaar bestaat en vol met geschreven code zit. Het besturingssysteem begint nu echt kuren te tonen.

  Oplossing

  Er is gelukkig wel al oplossing gevonden voor het probleem door gebruikers. Zo kan je inloggen op een ander administrator-account, vervolgens weer inloggen op je eigen account en op die manier je PC toch wel afsluiten! Het enige nadeel is dat je dit elke keer opnieuw moet doen. Er is ook een meer permanente oplossing, maar dit vereist wel meer stappen. Het proces gaat als volgt:

  • Ga naar de Group Policy Editor (Wind+R, gpedit.msc)
  • Navigeer naar Computer Configuration > Windows Settings > Security Settings > Local Policies > Security Options
  • Zoek rechts naar User Account Control: Run all administrators in Admin Approval Mode en dubbelklik
  • Selecteer ‘Enable’
  • Sluit alle vensters en forceer een update van de Group Policies (Win+R, gpupdate /force)
  • Herstart tot slot je systeem

  Toch blijft de beste optie een gratis upgrade naar Windows 10. Elke Windows 7 gebruiker kan de upgrade gratis krijgen en dit wordt door Microsoft dan ook aangeraden. Doordat er geen beveiligingsupdates meer voor het besturingssysteem komen, is het een makkelijke prooi voor hackers en andere cybercriminelen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.