WhatsApp legt het doorsturen van berichten aan de ketting

News
woensdag, 08 april 2020 om 10:15
xgn google image
Als je probeert om een bericht via WhatsApp door te sturen naar je vrienden, merk je dat daar een aanpassing in gedaan is. WhatsApp gaat de strijd tegen nepnieuws namelijk aan door het doorsturen van berichten te bemoeilijken. Het gaat hier om ‘ vaak gedeelde berichten’ volgens WhatsApp.
Vaak gedeelde berichten zijn een doorn in het oog van WhatsApp in de strijd tegen nepnieuws. Deze berichten worden als dusdanig geclassificeerd als ze met meer dan vijf gesprekken zijn gedeeld en worden al sinds vorig jaar gemerkt met twee pijlen. Deze maatregel was niet voldoende, want nog steeds worden de berichten veelvuldig gedeeld. WhatsApp komt daarom met een nieuwe beperking waarbij je gemerkte berichten voortaan met slechts één persoon tegelijk kunt delen.
Als je een dergelijk bericht met meerdere personen wil delen, kan dit nog wel. Je moet dan alleen per persoon kiezen om het geselecteerde bericht te delen. Dit is behoorlijk ontmoedigend voor stuurders van kettingberichten.

Zelf ook actie ondernemen

WhatsApp benadrukt dat niet alle doorgestuurde berichten nepnieuws betreffen. Er is alleen wel een flinke toename gezien die volgens WhatsApp kan zorgen voor het verspreiden van desinformatie. Zo circuleerde er de afgelopen weken een bericht over de verspreiding van het coronavirus, maar dat bleek nepnieuws te zijn.
WhatsApp voert al een geruime tijd een strijd tegen nepnieuws, maar kan dit niet alleen. Daarom roept het gebruikers op om zelf ook bedacht te zijn op datgeen er doorgestuurd wordt. De beperking die WhatsApp nu doorgevoerd heeft, is alleen van toepassing op zogeheten kettingberichten. Persoonlijke berichten kunnen gewoon massaal gedeeld worden met je vrienden zonder limiet.

Populair Nieuws