Gerapporteerde WhatsApp berichten openbaar voor Facebook

News
woensdag, 08 september 2021 om 8:00
2021 09 07 whatsappf1631050886
Gerapporteerde WhatsApp berichten zijn toegankelijk voor ruim duizend Facebook werknemers. Dat meldt onderzoekssite ProPublica. Volgens WhatsApp zijn alle berichten versleuteld. Deze zouden dus niet toegankelijk mogen zijn voor deze werknemers maar enkel voor de verzender en ontvanger.

Gerapporteerde Privéberichten

De berichten die de Facebook-medewerkers kunnen lezen zijn berichten die door WhatsApp-gebruikers zijn gerapporteerd. Werknemers bij Facebook checken elke dag miljoenen van dit soort gerapporteerde privéberichten, ook foto’s en video’s. Zij kunnen alleen berichten inzien als er sprake is van kinderporno, spam of berichten gelinkt met terrorisme. De werknemers kijken of de berichten daadwerkelijk ongepast zijn of niet. Gebaseerd op die informatie besluiten ze wat zij uiteindelijk met die berichten doen.
2021 09 07 iphonef1631050873
Om de ergste misbruikers te identificeren zijn er volgens een woordvoerder van WhatsApp inderdaad teams in bepaalde steden over de hele wereld die WhatsApp-berichten bekijken. Het gaat daarbij niet om de huis tuin en keuken gesprekken, maar om berichten die regels overschrijden. Deze berichten zouden zij van het platform kunnen verwijderen.
Facebook zelf laat niet veel los over dit onderwerp. WhatsApp verklaart dat ze niet alle berichten kunnen zien: de app is gebouwd zodat gegevens verzamelen lastig en beperkt is. Het bedrijf kan wel handhaven bij spam berichten, bedreigingen en misbruik. Dit soort berichten zullen niet versleuteld zijn.
De werknemers bij Facebook kunnen volgens ProPublica geen volledige gesprekken zien. Zij krijgen het gerapporteerde bericht binnen, samen met vier berichten die daarvoor gestuurd zijn.

WhatsApp werkt aan privacy

Mark Zuckerberg, Directeur van Facebook, liet in 2018 weten dat het bedrijf geen WhatsApp content kon zien. Moderatie van berichten op Facebook en Instagram gaat wel iets anders. Deze berichten zijn openbaar en worden door vijftienduizend moderators gehandhaafd.
WhatsApp is wel bezig om de privacy van zijn gebruikers te optimaliseren. Zo voegt de dienst een nieuwe functie toe die de privacy op WhatsApp een boost moet geven. Gebruikers kunnen per contact kiezen of ze willen dat die kunnen zien wanneer ze voor het laatst online zijn geweest.