Waarom Villeneuve van Dune twee films maakt

News
vrijdag, 08 oktober 2021 om 8:00
dune st 10 jpg sd low copyright c 2020 warner bros entertainment inc all rights reserved photo credit courtesy of warner bros pictures and legendary picturesf1633629723
De nieuwe verfilming van Dune is nu al een tijdje uit. Eigenlijk moeten we intussen Dune 1 zeggen, aangezien een tweede deel onderweg is. Maar waarom is het verhaal opgesplitst in twee films?
In een interview met Wired liet Dune-regisseur Denis Villeneuve weten waarom hij het verhaal in twee delen heeft gesplitst en niet gewoon alles in één film heeft gepropt. Om geld en roem gaat het in ieder geval niet. Het boek waar de film Dune op gebaseerd is, telt zoveel verhaallijnen en complotten dat het simpelweg te veel is om in één film te douwen. Met een film van vijf uur zou het kunnen, maar Villeneuve had een reden waarom hij zijn Dune-verfilming niet te lang wilde maken.
Waarschijnlijk heeft die reden te maken met zijn vorige film: Blade Runner 2049. Uiteraard was dat een prachtige film, maar hij was wat aan de lange kant: bijna drie uur. Veel kijkers vonden dit te lang en daarom heeft Villeneuve ervoor gekozen om het twee en een half uur durende Dune 1 op te volgen met een tweede deel. Het is overigens erg knap wat Villeneuve met het eerste deel heeft neergezet: volgens sommigen was het boek waar de film op gebaseerd is zo complex dat het onmogelijk zou zijn om het te verfilmen. In 1984 is er een poging gedaan om het boek te verfilmen, maar die film is nooit echt aangeslagen.

Dune 2 nog zonder releasedatum

Villeneuve heeft met Dune overigens wel zijn rol als sci-fi expert bewezen. De film is goed, erg lang, maar goed. De actie is misschien iets laat, en voor mensen die houden van films zoals James Bond en Mission Impossible is dit een heel andere wereld. Wat vooral erg fijn is, zijn de ruimteschepen in de film. Ze zijn niet zoals je standaard ruimteschepen met een boven- en onderkant: sommige zijn apart en niet te begrijpen. Dit zien we ook terug in de film Arrival, ook geregisseerd door Villeneuve, waarin het ruimteschip de vorm heeft van een half ei. Wanneer Dune Part 2 uitkomt is nog niet bekend.