Datalek ontdekt in coronavirus kandidaat-app

News
zondag, 19 april 2020 om 12:30
1800x1200 coronavirus 1f1586846191
Gisteren zijn door de overheid in een 'appathon' zeven kandidaat-apps getest die ons mogelijk gaan helpen bij het bestrijden van het coronavirus. In een van deze apps is nu een datalek aangetroffen. Dat meldde RTL Nieuws vanochtend.
Van de kandidaat-app, Covid 19 Alert, is de broncode gisteren online gezet. Kort hierop bleek dat er 200 namen, mailadressen en wachtwoorden in zaten. Een woordvoerder van de app heeft aangegeven dat de broncode zo snel mogelijk online gezet is en dat daarbij per ongeluk de data meegenomen is. De broncode is daarop zo snel mogelijk weer offline gehaald.

Data niet van internet verdwenen

Hoewel de broncode offline ging is de gelekte data met wat moeite nog steeds op internet terug te vinden. Dat betekent dat er momenteel flink wat gegevens op internet circuleren die daar niet hadden moeten staan.
De bedoeling van het online plaatsen van de broncode van de apps is dat critici kunnen kijken hoe deze werken. Daarbij wordt gekeken hoe een dergelijke app qua veiligheid en privacy in elkaar zit en wordt feedback gegeven. Wat dat betreft heeft dit voor de Covid 19 Alert app nu wat vervelend uitgepakt. Of de app hierdoor minder kans maakt om aan het eind van de dag door de selectie te komen, is onbekend.
Afgelopen nacht hebben alle makers van de kandidaat-apps nog gewerkt aan hun apps. Deze worden vandaag nogmaals flink getest en daarna maakt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend welke twee apps er gebruikt zullen gaan worden in de bestrijding van het coronavirus.

Populair Nieuws