Voormalig F1-coureur wil eerste WK-titel van Hamilton afpakken

News
dinsdag, 04 april 2023 om 17:30
lewis hamilton gp italie 2022f1663924060
Voormalig F1-coureur Felipe Massa komt met een opmerkelijke aankondiging. Hij wil namelijk stappen zetten om de eerste WK-titel van Lewis Hamilton ongedaan te maken en zichzelf te kronen tot wereldkampioen.
De Grand Prix van Abu Dhabi 2021 was niet de eerste keer dat de Formule 1 te maken kreeg met veel controverse. Zo zijn er verschillende schandalen in de geschiedenis geweest, waaronder ‘crashgate’ in 2008. In de Grand Prix van Singapore dat jaar gaf Renault-teambaas Flavio Briatore opdracht aan Nelson Piquet Jr. om zijn auto expres te crashen, zodat teamgenoot Fernando Alonso kon winnen.
Op het podium stond ook Lewis Hamilton, die aan het einde van het seizoen met één punt verschil zijn eerste wereldtitel won. Felipe Massa dacht initieel dat hij wereldkampioen was en vierde al feest in de garage van Ferrari. De Braziliaan wil nu de uitslag van de GP van Singapore ongedaan maken, door nieuwe ontwikkelingen die aan het licht zijn gekomen. Massa behaalde in de race geen punten en zou daardoor met terugwerkende kracht toch wereldkampioen zijn.
De reden voor de aankondiging van Massa, die hij deed in gesprek met Motorsport.com, is door een recente onthulling van oud-F1-baas Bernie Ecclestone. Crashgate kwam namelijk aan het licht in 2009 en daarom werd er pas achteraf ingegrepen, waardoor Hamilton zijn titel kon houden. Maar Ecclestone zegt in een interview er al vanaf te hebben geweten in 2008, maar dat hij samen met FIA-baas Max Mosley heeft besloten om niet direct in actie te komen.

“Na vijftien jaar horen we van de voormalig eigenaar dat hij er in 2008 achter was gekomen, samen met de president van de FIA, en dat ze er niks aan deden om de naam van F1 niet aan te tasten. Dat is enorm triest. Het zou het juiste zijn om het resultaat van die race te schrappen, dat zou de enige gerechtigheid zijn in een scenario als deze.”

Heeft de zaak kans van slagen?

Ondanks de uitspraken van Ecclestone wordt het een uitdaging voor Massa om de zaak aan te vechten. In veel landen zou de zaak ondertussen verjaard zijn en het is niet duidelijk onder de jurisdictie van welk land het valt.
Anderzijds zijn er in andere sporten wel soortgelijke resultaten teruggedraaid, die Massa ook zelf aanhaalt. Zo zijn alle titels van Lance Armstrong in de Tour de France afgenomen en toebedeeld aan andere rijders, nadat de Amerikaan in een interview toegaf doping te hebben gebruikt. Voor Hamilton zou het in ieder geval wel pijnlijk zijn, aangezien de Brit niet was betrokken bij crashgate.