Vodafone gaat binnenkort 5G abonnementen aanbieden

  Iedereen met een Vodafone Red abonnement, oftewel een standaardabonnement van de provider, krijgt vanaf volgende maand toegang tot 5G. Wanneer klanten echt gebruik kunnen maken van het snellere netwerk is nog onduidelijk.

  Maksym Kozlenko

  Een deel van de antennes van Vodafone moeten bijvoorbeeld eerst nog worden voorzien van de benodigde technologie. Ook zal Vodafone de veilingen moeten afwachten die in de loop van het jaar zullen plaatsvinden. Concurrent T-Mobile biedt ondertussen vanaf deze maand al abonnementen met 5G ondersteuning aan.

  5G technologie

  Het 5G netwerk is de vijfde generatie in de reeks mobiele netwerken en zou tot wel tien keer sneller kunnen worden dan 4G, het netwerk dat nu door iedereen gebruikt wordt. Voor deze snelheid is een hogere frequentieband nodig van 3,5Ghz. De dekking hiervan is een stuk lager dan hogere frequenties met een lagere snelheid. Daardoor zullen er meer zendmasten gemaakt moeten worden en het kabinet geeft gemeenten verplicht hier aan mee te werken. Om ook op drukke gebieden een hoge snelheid te garanderen zijn er meer kleinere antenne-installaties nodig.

  Voor het gebruik van het 5G netwerk moet de smartphone dit ook kunnen ondersteunen. De eerste smartphones die ondersteuning bieden aan net nieuwe netwerk zijn vorig jaar al uitgekomen, maar in Nederland zijn deze nog niet verschenen. Vodafone verkoopt binnenkort wel al de eerste smartphones in die 5G in Nederland zullen ondersteunen, namelijk alle drie de varianten van de Samsung Galaxy S20. De toestellen zullen vanaf 13 maart beschikbaar zijn. Meerdere fabrikanten zullen daarnaast binnenkort smartphones aanbieden met 5G ondersteuning.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.