Vind liedjes op YouTube door te neuriën

News
donderdag, 24 augustus 2023 om 11:30
pexels freestocksorg 34407 1f1633386550
Je kent het vast wel: je hebt een liedje in je hoofd maar je kan het maar niet plaatsen. YouTube heeft daar nu een oplossing voor: via een nieuwe functie kun je liedjes vinden door de melodie te neuriën.
Dit was al een optie in de Google-app, maar op de YouTube-app is het een stuk handiger. Zodra de app het liedje herkend, kun je namelijk meteen naar de videoclip kijken. De nieuwe functie werkt straks via de gesproken zoekopdrachten. Je neuriet meer dan drie seconden of maakt met je telefoon een geluidsopname van een liedje dat je hoort, net zoals met Shazam.
‘’Zodra het nummer is herkend, word je in de YouTube-app naar relevante officiële muziekcontent, door gebruikers gemaakte video’s of Shorts met het gezochte nummer gestuurd,’’ aldus YouTube. Wie een Android-toestel heeft kan dit wellicht al testen: voor een klein deel van deze gebruikers is de functie namelijk al uitgerold. Wanneer de functie voor iedereen beschikbaar wordt is nog niet bekend.

Geen adblock meer op YouTube

Vorige week kwam naar buiten dat YouTube nog een andere functie test, maar voor veel gebruikers is deze een stuk minder handig: een adblockcheck. Sommige gebruikers krijgen nu een waarschuwing dat adblockers niet toegestaan zijn en de mogelijkheid om advertenties toe te staan of YouTube Premium te nemen. Onderneem je geen actie, krijg je na een bepaalde tijd automatisch een advertentie. Vooralsnog krijgt niet iedere adblock-gebruiker deze waarschuwing, maar het is aannemelijk dat dit in de toekomst verandert.