Verstappen roept op tot actie na diskwalificatie Hamilton

News
vrijdag, 27 oktober 2023 om 9:30
max verstappen lewis hamilton gp verenigde staten 2023f1698391349
Na afloop van de GP van de Verenigde Staten werden Lewis Hamilton en Charles Leclerc gediskwalificeerd na een willekeurige check. Max Verstappen vindt dat de FIA de regels nu moet aanpassen.
De GP van de Verenigde Staten was waarschijnlijk de spannendste race van het jaar die Max Verstappen heeft gewonnen. De Nederlander werd tot het laatste moment opgejaagd door Lewis Hamilton, die slechts op minder dan twee seconden achterstand over de eindstreep kwam.
Als de Brit had gewonnen, dan had het alleen weinig uitgemaakt. Een paar uur na de race werd hij, samen met Charles Leclerc, gediskwalificeerd. Een titanium stuk onder de auto was te erg versleten, waardoor de auto niet meer voldeed aan de technische reglementen. De andere auto’s van Mercedes en Ferrari zijn niet gediskwalificeerd, omdat die niet zijn gecontroleerd. Alleen de auto’s van Verstappen, Hamilton, Leclerc en Lando Norris zijn bekeken door de FIA.
Verstappen wil daar nu verandering in zien. Hij wil dat er een breder onderzoek komt wanneer er een auto op basis van de reglementen wordt gediskwalificeerd. Dat laat hij weten in gesprek met De Telegraaf.

“Het is voor de FIA niet mogelijk om alle auto’s te controleren op elk onderdeel na de race. Ik vind alleen wel dat, wanneer een auto illegaal blijkt, dat je de andere wagen van dat team ook moet controleren. Want normaal gezien kiezen ze bij de andere auto voor ongeveer dezelfde rijhoogte.”

Alleen tijdens een sprintweekend

De diskwalificatie van Hamilton en Leclerc is voor Verstappen ook nog een reden om de sprintweekenden te herzien. De Nederlander is al sinds de introductie van de sprintraces geen voorstander en volgens Verstappen bewijst afgelopen weekend opnieuw hoe het de sport kan verpesten.
De drievoudig wereldkampioen stelt namelijk dat de auto van Mercedes en Ferrari alleen maar verkeerd stond afgesteld, omdat er maar één vrije training is tijdens een sprintweekend. Bovendien is daarna ook niet echt meer mogelijk om de afstelling van de auto aan te passen, anders moeten teams vanaf de pitstraat aan de race beginnen.