Versie 100 van Google Chrome en Firefox kan voor problemen gaan zorgen

News
vrijdag, 18 februari 2022 om 9:00
pexels photomix company 218717f1645108736
Binnenkort stappen Google Chrome en Mozilla Firefox over op versie 100. Websites zouden hierdoor problemen kunnen ervaren. Daarvoor waarschuwt Mozilla.
De overstap naar versie 100 kan namelijk leiden tot bugs en compatibiliteitsproblemen op sites die niet klaar zijn om driecijferige user-agent strings te lezen. Een user-agent is een tekenreeks die door een webbrowser wordt gebruikt en informatie over de software bevat, zoals de browsernaam, het versienummer en de verschillende technologieën die worden gebruikt.
De user-agent voor Mozilla Firefox versie 97 ziet er bijvoorbeeld zo uit:
Wanneer versie 100 live is, zal de 97 aan het einde van de user-agent dus veranderd worden in 100. En daar ligt nu juist het probleem. Niet iedere website functioneert namelijk goed onder een driecijferige user-agent.

Problemen in de browsers

Zo kan het voorkomen dat bezoekers bij het bezoeken van een site de melding ‘de browser wordt niet ondersteund’ krijgen. Een ander mogelijk probleem is dat niet alle elementen van een site goed geladen worden.
Mozilla en Google hebben beide verschillende experimenten uitgevoerd om websites te testen en bugs te melden. Onder andere HBO Go, Yahoo en Slack ondervonden tijdens deze onderzoeken problemen.
Website ontwikkelaars worden opgeroepen om voor de release van de nieuwe versie hun websites en webapplicaties te testen en waar nodig aan te passen. De release vindt voor Google Chrome plaats op 29 maart, voor Firefox op 3 mei. Mochten er toch nog problemen voorkomen, kunnen Mozilla en Google op versienummer 99 terugvallen.