Verenigd Koninkrijk gaat ook actie ondernemen tegen lootboxes

News
dinsdag, 18 juli 2023 om 17:00
havertz trap to volley jun28 v2f1658328735
Lootboxes zijn tegenwoordig een groot onderdeel van de game-industrie, maar er komt steeds meer weerstand tegen. Ook het Verenigd Koninkrijk gaat nu actie ondernemen tegen lootboxes.
Vroeger was omzet op het gebied van games heel eenvoudig berekend. Spelers kochten een game en dat geld kwam in het laatje terecht. Maar tegenwoordig richten uitgevers en ontwikkelaars zich steeds meer op blijvende inkomsten over een lange termijn. Lootboxes en soortgelijke mechanics, zoals pakjes in FUT, zorgen voor een constante stroom aan inkomsten.
Er komt alleen ook steeds meer tegenstand tegen lootboxes, omdat het concept voor een willekeurige kans op voordelen. Dat stimuleert gokken bij gamers, die bijvoorbeeld een bepaalde skin willen hebben.
Het Britse orgaan voor de game-industrie Ukie heeft nu een aantal principes aangekondigd, zo meldt VGC. Het moet ervoor zorgen dat jongeren worden beschermd tegen de schadelijke gevolgen van lootboxes, zo laat Minister van Creative Industries John Whittingdale weten.

“We hebben duidelijk gemaakt dat de game-industrie meer moet doen om kinderen en volwassenen te beschermen tegen de schade die wordt geassocieerd met lootboxes. Deze nieuwe principes zijn een grote stap voorwaarts om ervoor te zorgen dat spelers verantwoord en veilig van videogames kunnen genieten. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe gamebedrijven de plannen in de praktijk brengen en zal hun vooruitgang op de voet volgen.”

Wat wil het VK bereiken met de principes?

De principes zijn bedoeld voor de game-industrie om zichzelf te reguleren. Het zijn dan ook geen verplichte regels, Ukie wil eerst kijken hoe uitgevers en ontwikkelaars zelf het beste de mechanics kunnen implementeren om jonge spelers te beschermen.
Zo wordt er aangemoedigd om parental controls te gebruiken, zodat spelers onder de 18 jaar geen lootboxes kunnen kopen. Ook komt er een publieke campagne om ouders te informeren over lootboxes. Daarnaast wil Ukie dat ontwikkelaars gaan tonen hoeveel kans er is om een bepaald voorwerp te krijgen uit een lootbox. Dat wordt nu al gedaan in FIFA’s Ultimate Team.
Als ontwikkelaars en uitgevers niet genoeg maatregelen nemen, dan zal de Britse regering strengere regels gaan introduceren die verplicht worden voor de bedrijven.