Twitter blokkeert tweet van Donald Trump

News
vrijdag, 29 mei 2020 om 13:00
twitter logof1629114782
Dat de Amerikaanse president Donald Trump een grote voorliefde heeft voor het gebruik van Twitter was al langer bekend. Die liefde is alleen snel aan het afkoelen. Nadat Twitter eerder al een tweet van Trump voorzag van een Fact Check melding, is het platform nu een stap verder gegaan en heeft een tweet van de Amerikaanse president geblokkeerd.
Tot voor kort had de president van Amerika Donald Trump alle vrijheid om via sociale media zijn mening te verspreiden onder zijn volgers. Daar maakt hij dan ook veelvuldig gebruik van. Regelmatig laat hij zijn mening horen over tal van onderwerpen en zelfs medewerkers zijn in het verleden via een tweet ontslagen. Daarbij is Twitter zijn meest gebruikte medium.
Tot voor kort werd hem daarbij niets in de weg gelegd. Twitter heeft lang het standpunt aangehouden dat in het publieke belang de tweets van Trump niet altijd hoeven te voldoen aan de regels die Twitter opgesteld heeft betreffende het verspreiden van onjuiste informatie. haat, oproepen tot geweld en meer. Daar is inmiddels verandering in gekomen. Vorige week haalde Twitter de woede van Trump op zich door bij een tweet van hem over fraude bij stemmen per post een Fact Check link te plaatsen.
Vandaag is Twitter een stap verder gegaan en heeft een tweet van Trump geblokkeerd. Twitter beroept zich hierbij op de eigen richtlijnen betreffende het aanzetten tot geweld. De tweet van Trump is nog steeds beschikbaar, maar lezers moeten hiervoor eerst doorklikken.

Geweld in Minnesota

De betreffende tweet van Trump is een reactie op het opgelaaide geweld in Minnesota, waar eerder een donkere man omkwam bij een arrestatie door de politie. De politie in Amerika ligt al langere tijd onder een vergrootglas vanwege mogelijk racisme en dat lijkt hier ook in het spel te zijn. Dit heeft geleid tot rellen waarbij onder anderen het politiebureau bestormd werd.
Trump reageerde hierop met onder anderen de tekst "when the looting starts, the shooting starts". Hierop heeft Twitter dus actie ondernomen door de betreffende tweet te verwijderen.
De actie van Twitter is een nieuwe stap in het escalerende conflict tussen Twitter en Trump. Trump heeft inmiddels een decreet getekend waarmee hij de sociale media aan banden wil leggen. Deze nieuwe actie zal ongetwijfeld weer een vervolg gaan krijgen.