TU Eindhoven behaalt nieuw wereldrecord met versturen bericht

News
vrijdag, 29 december 2023 om 13:00
storingf1623744697
Wetenschappers aan de TU Eindhoven hebben een nieuw record behaald. Er is namelijk een digitaal bericht verstuurd met de hoogst behaalde snelheid ooit.
Het pakket aan data bereikte een snelheid van maar liefst 22,9 petabits per seconde, waardoor het ruimschoots voorbij is gegaan uit het oude record uit 2022 - dat stond op 10,66 petabits per seconde.
Om het in perspectief te plaatsen: een petabyte is gelijk aan een miljoen gigabyte. Volgens onderzoeker Chigo Okonkwo van de TU Eindhoven komt de behaalde snelheid overeen met ‘twintig keer het wereldwijde internetverkeer per seconde’ of ‘een miljard mensen die tegelijkertijd Netflix kijken’. Om de prestatie te behalen heeft de universiteit samengewerkt met collega’s uit Japan en Italië. Dat meldt onder andere NU.nl.

Hoe is het record behaald?

De wetenschappers hebben natuurlijk niet even een nieuwe router geïnstalleerd. Om het record te behalen zijn twee nieuwe multiplextechnieken met elkaar gecombineerd: Space Division Multiplexing (SDM) en Wavelength Division Multiplexing (WDM). SDM zorgt ervoor dat verschillende datastromen gelijktijdig afgeleverd kunnen worden bij de ontvanger, terwijl WDM zorgt voor meerdere bandbreedtes.
Momenteel heeft het record nog geen real-life scenario's om voor gebruikt te worden, maar volgens Okonkwo kan de technologie in de toekomst gebruikt worden om meer mensen aan te sluiten op het internet. Ook kan het voor nieuwe mogelijkheden zorgen op het gebied van AI, dat veel bandbreedte verbruikt.

Populair Nieuws