PlayStation Portal Review - Stream je games vanaf de bank

Review
vrijdag, 29 december 2023 om 12:30
playstation portal review 6f1703638657
Je kan er eigenlijk niet omheen: mobiele apparaten om je games op te spelen. Nintendo was in 2017 ergens trendsetter met de Nintendo Switch, maar sinds de introductie van de Steam Deck lijkt de markt in een stroomversnelling te zitten. Ook Sony lijkt die populariteit niet te zijn ontgaan, want de Portal">PlayStation Portal past prima in het bovenstaande rijtje thuis. Of de handheld de beloftes waarmaakt, lees je in de PlayStation Portal review.

PlayStation 5 in handheld-formaat

Toch is niet alles wat het lijkt. Waar eerdergenoemde voorbeelden alle spelletjes lokaal draaien, heeft de Portal wat hulp nodig van het internet. De portable krijgt al zijn beelden doorgesluisd via streaming, terwijl de PlayStation 5 het zware werk verricht. Het principe werkt identiek aan de Remote Play-functie die je al sinds de PlayStation 4 kunt gebruiken op bijvoorbeeld je smartphone of pc. Alleen is er met de komst van de Portal nu dus een dedicated handheld beschikbaar die jouw Remote Play-sessies kan verzorgen.
Voor iedereen die dus interesse heeft in een Portal, maar geen PlayStation 5 in huis heeft: geen goed idee. Zonder de console kun je praktisch niks met de nieuwe gadget van Sony. Het klinkt misschien logisch, maar het is toch belangrijk om even te melden voor we dieper de review induiken. Dat gezegd hebbende, is het tijd om de PlayStation Portal van dichterbij te bekijken.
Wat meteen opvalt, is de vormfactor van het apparaat. Het lijkt letterlijk op een doormidden gezaagde Dualsense controller met daartussen een tablet geplakt. Een simpel, maar doeltreffend ontwerp. De besturing voelt in ieder geval meteen vertrouwd, met alle belangrijke knoppen op exact dezelfde plek als dat je gewend bent tijdens je gamesessies op de bank. De enige afwezige knop op het geheel is eigenlijk de touchpad, al kunnen de functies die hierbij horen via het touchscreen op het scherm alsnog gebruikt worden.

Dezelfde besturing, andere formfactor

Bijkomend voordeel van die Dualsense-besturing is dat alle PlayStation toeters en bellen ook gewoon aanwezig zijn. De Portal komt met adaptive triggers en haptische feedback om die spelervaring zo authentiek mogelijk aan te laten voelen. De games zelf ervaar je op het 8-inch LCD scherm dat tussen beide halve controllers verstopt zit. Het paneel is 1080p en ondersteunt tot 60 frames per seconde.
In een wereld van OLED-panelen lijkt LCD een mindere optie, maar tijdens normaal gebruik laat de PlayStation Portal een prima kleurweergave zien en is ook de helderheid meer dan goed voor binnenshuis. Buiten in de zon spelen wordt lastiger op de Portal, maar goed daar leent een apparaat voor streaming zich ook niet heel goed voor. Ook de resolutie van het 8-inch scherm is prima te behappen en zelfs nog een stap scherper dan bijvoorbeeld de Nintendo Switch of de Steam Deck (OLED), die beide op 720p blijven steken.
Helaas moet je het wel doen zonder handige features die je wel op de PlayStation 5 voorgeschoteld krijgt (mits op een ondersteund beeldscherm). Hogere framerates dan zestig tik je niet aan en ook vrr (variable refresh-rate) mist op de Portal. Onder gunstige omstandigheden leidt de beeldkwaliteit hier gelukkig niet onder en krijg je een prima audiovisuele ervaring op je scherm te zien. Dat is dus als de verbinding met je PlayStation 5 optimaal is en daar is de eerste kink in de kabel te vinden.
playstation portal review 3f1703638528

(In)stabiele verbinding tijdens het streamen

Wanneer je verbinding met de console iets minder is of iets inkakt, dan zie je dat meteen terug in de kwaliteit van de stream op de Portal. De resolutie duikt dan bijvoorbeeld naar beneden toe of je begint last te krijgen van haperingen, die de spelervaring soms best wel naar beneden kunnen halen. Hoe de Portal in jouw situatie presteert, kan dus flink verschillen van een ander.
In de eerste plaats heb je een stabiel en snel wifi-netwerk nodig om alle data snel naar de Portal te krijgen. Verder raadt Sony aan om je console bedraad op je netwerk aan te sluiten, om zo de kans op lag en andere haperingen te minimaliseren. In de praktijk helpt die laatste stap inderdaad wezenlijk, maar zelfs dicht bij een router in de buurt was de speelsessie nooit zonder storingen.
En de precieze reden daarvoor wordt na flink wat uren spelen niet echt duidelijk. De ene avond pakte de Portal de connectie met de PlayStation 5 meteen op, terwijl de handheld de dag erop plots enorm veel moeite had om verbinding te maken. Terwijl vanaf exact dezelfde locatie werd gespeeld als op moment één. Wellicht is het de firmware die nog wat bijgeschaafd moet worden. Een stabielere verbinding zou de algehele ervaring in ieder geval goed doen.

Maakt niet met alles verbinding

Voordeel van zo’n streaming handheld is wel dat het apparaat zelf weinig rekenkracht nodig heeft en dus lekker lang op een acculading door kan. Volgens Sony zelf kun je rekenen op een maximum van negen uur en tijdens geen enkele speelsessie heeft die accu het vroegtijdig opgegeven. Je kunt dus even door voordat je een oplaadkabel in de Portal hoeft te steken, wat prettig is voor een apparaat dat je er vaak snel even bij pakt en weer weglegt.
Opladen doet de PlayStation Portal via USB-C, net als de Dualsense controller zelf. Verder is er een 3.5mm-poort aanwezig om je bedrade headset op aan te sluiten. Wil je draadloos met audio aan de slag, dan is er minder goed nieuws. Hoewel de hardware theoretisch gezien bluetooth ondersteunt, kun je niet met je eigen draadloze oortjes of koptelefoon aan de slag.
Enkel hardware die via de PlayStation Link-methode aangesloten wordt, is compatibel met de Portal. Daaronder vallen de Pulse Elite en Pulse Explore die Sony tegelijk met de handheld aankondigde. Wie dus draadloos wil luisteren naar zijn gestreamde PS5-games, zal dus nog dieper in de buidel moeten tasten.

PlayStation Portal review - Interessant, maar niet overtuigend

Al met al is de PlayStation Portal een leuke toevoeging aan het arsenaal van gaming hardware die Sony momenteel aanbiedt, maar wel met een aantal kanttekeningen. Aan het uiterlijk van het apparaat ligt het in ieder geval niet. De Portal oogt strak met de twee halve Dualsense-controllers en het prima ogende 8-inch LCD scherm. Toch is de gebruikservaring wisselvalliger dan gehoopt en werkt het geheel dikwijls niet optimaal, ondanks dat de vereisten die het bedrijf noemt worden nageleefd.
De kwaliteit van de stream duikt soms plotseling omlaag of het beeld begint zelfs te stotteren. Daarbij is de keuze om bluetooth audio niet te ondersteunen, in een wereld waar iedereen met draadloze oortjes loopt, niet heel gebruiksvriendelijk. Als het werkt, werkt het goed. Maar in de huidige staat presteert de Portal (nog) niet genoeg om een aankoop van 210 euro voor iedereen te rechtvaardigen.
Cijfer: 7