TikTok moet zich gewoon aan regels nieuwe EU-wet houden

News
maandag, 12 februari 2024 om 13:00
tiktok gefb9a53a3 1920f1671193609
De EU komt later dit jaar met een nieuwe wet, waar ByteDance nog niet goed is voorbereid voor TikTok. Maar het bedrijf moet zich gewoon aan de regels houden volgens de rechter.
Voor veel techbedrijven gaat er dit jaar veel veranderen met de invoering van de Digital Markets Act (DMA) in de Europese Unie. De EU heeft een aantal grote en machtige techbedrijven aangekaart als ‘gatekeepers’, die voortaan zich moeten houden aan een set speciale regels. Naast Amerikaanse bedrijven als Google, Apple en Microsoft valt ook ByteDance eronder, het Chinese bedrijf achter TikTok.
De nieuwe wet zorgt ervoor dat de bedrijven hun platformen moeten open zetten voor third parties en er moet toestemming gevraagd worden voor gepersonaliseerde advertenties. ByteDance heeft in december gevraagd om uitstel voor TikTok, zodat het meer tijd heeft om de nieuwe regels te implementeren voor het platform.
De rechter heeft alleen besloten het verzoek van ByteDance niet in te willigen, zo meldt The Verge. Het bedrijf zou namelijk niet duidelijk hebben gemaakt welke noodzaak er is voor TikTok voor het uitstel. Wanneer de wet ingaat in maart zal TikTok zich dus meteen aan de voorwaarden moeten voldoen.

“ByteDance heeft niet aangetoond dat er een reëel risico bestaat dat vertrouwelijke informatie openbaar wordt gemaakt of dat een dergelijk risico aanleiding zou geven tot ernstige en onherstelbare schade.”

Wat als TikTok niet aan de regels voldoet?

Het is nu haasten voor ByteDance om de juiste maatregelen te nemen. Als de populaire app namelijk niet voldoet aan de voorwaarden, dan kan dat enorme boetes van de EU opleveren. De Europese Commissie heeft al veel vaker aangetoond dat het niet bang is om techgiganten als Apple en Google voor miljoenen op de bon te slingeren.

Populair Nieuws