TikTok in Nederland beboet wegens schenden privacy kinderen

News
donderdag, 22 juli 2021 om 14:00
tiktok 5323005 1920f1600075938
TikTok in Nederland heeft een flinke boete gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het betreft een boete van 750.000 euro wegens het schenden van de privacy van jonge kinderen. Het is één van de hoogste boetes die het AP ooit heeft uitgedeeld.
De boete is om meerdere redenen uitgedeeld, waarbij voorop staat dat TikTok niet goed aan jonge kinderen heeft duidelijk gemaakt hoe de persoonsgegevens worden verzameld, verwerkt en deze vervolgens gebruikt worden. Eén van de problemen volgens de AP heeft te maken met hoe je TikTok installeert. Dit kan niet in het Nederlands, maar alleen wel in het Engels.
AP stelt dat dit in strijd is met de privacywetgeving. Daarin staat namelijk dat duidelijk vermeld moet worden wat er met de persoonsgegevens van gebruikers gebeurd, waarbij kinderen juist extra beschermd moeten worden. Kinderen worden immers als kwetsbare doelgroep gezien die minder snel door hebben wat de gevolgen zijn van het delen van gegevens. Het is overigens niet de eerste keer dat TikTok in de problemen komt wegens de verzameling van gegevens.

TikTok vecht straf aan

Vorig jaar startte de AP al een onderzoek naar TikTok gezien zorgen rondom de privacy van kinderen. De boete komt dan ook als gevolg van dit onderzoek. De toezichthouder stelt tevens dat veel Nederlandse kinderen de app geïnstalleerd hebben. Het onderzoek zelf is al sinds oktober 2020 in handen van TikTok. Toen deelde de AP de resultaten.
TikTok zelf is het alleen niet eens met de boete en heeft aangegeven bezwaar aan te gaan tekenen. De resultaten van het onderzoek zijn nu in handen van de Ierse Autoriteit Persoonsgegevens. In Ierland heeft TikTok namelijk haar Europese hoofdvestiging zitten.
AP-vicevoorzitter Monique Verdier legt uit: "Aanvankelijk had TikTok geen hoofdvestiging in Europa en konden wij dit vanuit Nederland oppakken, maar tijdens het onderzoek van de AP heeft TikTok zich definitief gevestigd in Ierland.De AP was vanaf dat moment alleen nog bevoegd om te oordelen over de privacyverklaring van TikTok, omdat de overtreding was beëindigd. Het is nu aan de Ierse toezichthouder om ons onderzoek af te ronden en een definitief oordeel te vellen over de andere mogelijke privacyschendingen die de AP heeft onderzocht."