Tieners op TikTok brouwen gevaarlijke alcoholische drankjes

News
donderdag, 12 maart 2020 om 11:34
photo 1579275530126 af715aa21c6cf1584002417
Momenteel is weer een nieuwe trend gaande op TikTok. Deze trend blijkt alleen een stuk gevaarlijker te zijn dan andere trends. Veel tieners die gebruik maken van TikTok brouwen massaal alcoholische drankjes die erg makkelijk zouden zijn om te maken, maar ook gevaarlijk blijken te zijn.

Prison wine

Het nieuwste drankje dat nu veel rondgaat over het sociale platform is vrij makkelijk te maken en er zijn weinig ingrediënten voor nodig. Dit maakt het alleen maar makkelijker voor jongeren om het drankje, beter bekend als 'prison wine' zelf te maken. Veel thuisbrouwers maken zelf DIY filmpjes waarin zij precies laten zien hoe je het drankje zelf kan maken. De enige ingrediënten die nodig zijn om deze versnapering te maken zijn fruitsap, suiker en actieve droge gist.
Om deze prison wine te maken, zetten de amateurbrouwers een trechter op een fles fruitsap van 3,7 liter. In de trechter wordt een eetlepel actieve gist gegooid. Vervolgens wordt er 215 gram suiker aan het drankje toegevoegd. De tieners draaien de dop losjes op de fles of er wordt een ballon in plaats van een dop op de fles gedaan. Na een week zou er een alcoholisch drankje moeten ontstaan. Door de actieve droge gist en suiker die samen worden gebracht, zou er een moleculaire reactie worden veroorzaakt waaruit alcohol ontstaat.

Gevaarlijk

Het maken van deze alcoholische drankjes lijkt in eerste opzicht vrij onschuldig, maar er komen ook een paar gevaren bij kijken. Voedingsdeskundige John Wilson van de Colorado State University heeft aangegeven dat het drankje niet veilig is om te drinken. Je zou jezelf kunnen vergiftigen met botulisme, een ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen (toxines) van een bacterie, Clostridium botulinum. Daarnaast is het brouwen van de drankjes zelf ook niet helemaal veilig. Wanneer er koolstofdioxide bij het brouwsel zou komen, zou het pak kunnen ontploffen. TikTok heeft nu waarschuwingen gezet bij de filmpjes die laten zien hoe je de drankjes maakt.