The Simpsons stopt met blanke stemmen voor gekleurde personages

  De makers van de welbekende tekenfilmserie The Simpson stoppen met het gebruik van blanke acteurs voor stemmen van personages van etnische minderheden zoals Apu. Dat heeft Fox studios zaterdag laten weten in een korte verklaring aan persbureau AFP.

  FOX

  Er was al flink wat jaren kritiek op hoe The Simpsons in sommige ogen een aantal personages discriminerend wegzet. Onder meer ging dit over de Indische winkelbaas Apu, die volgens sommigen een negatief beeld creëerde over Indiërs in de Verenigde Staten. The Simpsons tekenfilmserie begon in 1989 met een blanke cast die de stemmen van de familie en bijbehorende personages insprak.

  "In de toekomst zullen we voor The Simpsons geen blanke acteurs meer gebruiken om de stemmen van niet-witte personages in te spreken"

  Verklaring Fox Studios

  In januari van dit jaar kondigde Hank Azaria zelfs al aan te stoppen met het inspreken van The Simpsons-personage Apu. De stemacteur besloot na 30 jaar dat het niet meer juist was om te doen. “Wat ze met het personage gaan doen is hun beslissing. Het is aan hen en ze hebben dat nog niet bedacht. Het enige waar we het over eens zijn geworden, is dat ik de stem niet langer doe”, vertelde hij aan SlashFilm.

  Naast Apu sprak Azaria ook de stemmen in van Carl Carlson, een donkere collega van Homer Simpson, Lou, een donkere politieagent in Springfield en Dr. Hibbert, een donkere dokter.

  Family Guy

  Niet alleen bij The Simpsons stopt een acteur met het vertolken van een stem. Mike Henry, de stemacteur die Cleveland Brown in de animatieserie Family Guy inspreekt, heeft afgelopen vrijdag via Twitter laten weten met het inspreken van de stem voor het personage te stoppen. Henry, die voor 20 jaar de rol van Cleveland Brown vertolkte, gaf aan van het personage te houden, maar vindt dat gekleurde personages ingesproken moeten worden door gekleurde personen en dat hij daarom aftreedt.

  Via sociale media spraken fans zich positief en negatief uit over het besluit van Mike Henry. Wat er met het personage van Cleveland gaat gebeuren is, net als dat van Apu uit The Simpsons, nog onbekend.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.