‘The Mandalorian lijdt ook onder staking’

News
dinsdag, 16 mei 2023 om 11:00
huc2 010643 r 90d075f3f1645720446
Er is momenteel een grote staking gaande in Hollywood. Leden van het Writers’ Guild of America (WGA) willen betere compensatie voor hun werk en meer zekerheden over hun toekomst. Veel series moeten de productie stilleggen door de staking, en het lijkt erop dat The Mandalorian daar ook bij hoort.
The Mandalorian is momenteel een beetje een middelpunt in Star Wars. Het is één van de meest populaire series in het universum en verbindt verschillende andere series met elkaar om uiteindelijk een groter verhaal te vertellen. Het derde seizoen is net afgelopen, dus seizoen 4 zal niet al te snel volgen, maar helaas lijkt de wachttijd nog langer te worden.
Bronnen van Deadline laten namelijk weten dat de productie van seizoen 4 waarschijnlijk later begint in verband met de schrijversstaking. De camera’s zouden eigenlijk in september weer gaan draaien, maar er wordt rekening gehouden met uitstel. Hoeveel vertraging er is, hangt natuurlijk af van hoe lang de staking nog gaat duren.

Waarom kan The Mandalorian niet filmen tijdens de WGA staking?

Lucasfilm heeft een vierde seizoen nooit bevestigd, maar het is wel zo goed als zeker. Bedenker en showrunner Jon Favreau gaf in de aanloop naar seizoen 3 al aan dat hij al een heel vierde seizoen had geschreven. Je zou dan verwachten dat het filmen, net als bij House of the Dragon, gewoon door kan gaan.
Maar het is bij veel producties gebruikelijk dat er ook een schrijver aanwezig is op de set, voor het geval er aanpassingen nodig zijn. Tijdens de staking zal dat ook niet het geval zijn. Zelfs als de scripts voor seizoen 4 in principe af zijn, moet The Mandalorian ook rekening houden met andere series, waardoor een schrijver op de set van groot belang kan zijn.