TCL biedt innovatieve toekomst voor smartphones

  De eerste golf van opvouwbare smartphones zijn uitgebracht en ze stellen een beetje teleur. De meeste hardware bedrijven zijn nog zoekende naar hoe zij een flexibel beeldscherm kunnen maken, maar TCL kijkt verder vooruit met opvouwbare en oprolbare prototypes.

  Marco Verch

  TCL had twee nieuwe prototypes: een driebladig apparaat dat kan worden uitgevouwen van een 6,65-inch telefoon in een full-size, 10-inch tablet en een concept voor een oprolbare telefoon die lekte in februari (dit is eigenlijk geen functioneel apparaat, maar eerder een dummy, met een papieren scherm).

  In tegenstelling tot de Galaxy Fold of de Huawei Mate X is de trifold misschien wel het eerste model dat de belofte van een opvouwbaar apparaat waar zal maken: het verandert een telefoon in een tablet, niet slechts een bredere telefoon.

  Volledig opengevouwen heeft de driebladige een 10-inch scherm - groter dan een full-size 9,7-inch iPad. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar een video op het kleinere of normale scherm en deze vervolgens naar de grotere tabletmodus laten springen zonder een tweede apparaat mee te nemen. Open de agenda-app in de modus 'telefoon' en bekijk het schema van jouw dag; breid het uit naar tablet om je hele maandweergave te bekijken. Zelfs alleen de twee schermen modus is interessant: het voelt perfect voor het lezen van een e-boek op twee pagina's en kan eenvoudig worden ondersteund met behulp van het "derde" scherm.

  Alleen zijn er wel nog zorgen om de software, die in feite niet bestaat op het conceptapparaat. De hardware om over te schakelen tussen telefoons en tablets is een goed begin, maar je hebt apps nodig om daadwerkelijk op een dergelijk apparaat te gebruiken en die gemakkelijk kunnen schakelen tussen de drie verschillende formaten beeldschermen (iets waar Android vooral moeite mee heeft gehad, vooral als het gaat om tablets). Google beweert bezig te zijn om Android beter geschikt te maken voor dit soort apparaten.

  Het toestel van TCL was in januari te zien op de beurs CES, maar deze werkte toen nog niet. Volgens The Verge kan het scherm nu wel aan en zou het moeten draaien op Android. Ook schijnt het toestel relatief dik te zijn als alle schermen nog ingevouwen zijn. De smartphone is even dik als drie smartphones op elkaar.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.