Column: Een Nintendo Direct datum kan best eerder worden aangekondigd

Article
vrijdag, 06 maart 2020 om 15:20
Het is alweer een tijdje geleden dat er voor het laatst een ‘algemene’ Nintendo Direct werd uitgezonden. Niet geheel onverwacht is er in de laatste twee maanden ijverig gespeculeerd over de datum van de volgende. Maar waarom kondigt Nintendo die presentaties eigenlijk altijd zo laat aan?
Iedereen houdt van een beetje zekerheid, gamers niet minder. Daarom is een beetje overzicht over game releases altijd welkom, of je nou alleen Nintendo-systemen hebt of juist je aandacht verdeelt over meerdere platforms. Een Nintendo Direct is één van beste lange-termijn overzichten voor Nintendo’s plannen die je kunt vinden.
Het is dan ook niet vreemd dat wanneer de bekende Switch-games op beginnen te raken er allerlei discussies ontstaan over wanneer de volgende Nintendo Direct plaats zal vinden. Vaak wordt daarbij gekeken naar voorgaande presentaties om een voorspelling te doen voor de datum van de volgende. Maar daar maakt de speculerende Nintendo-fan een kritieke denkfout: Een Direct is namelijk niet voorspelbaar.
bayonetta 3 teaserf1656450394

Het patronenprobleem

Zeker de helft van alle patronen rondom Nintendo Direct uitzendingen zijn onwaar. Er is er niet altijd één in januari en ze vallen niet altijd op donderdag, om er een paar te noemen. Waarschijnlijk is Nintendo intern helemaal niet geïnteresseerd in patronen en ziet ze de Direct als vrijbrief om op elke gewenste datum nieuws naar buiten te brengen. Maar daar maakt Nintendo zelf een denkfout: die gesignaleerde patronen komen niet uit het niks.
Stel, je hebt een kat en je geeft die elke middag rond 5 uur een bakje voer, omdat dat tijdstip goed uitkomt. Op een dag kom je veel later thuis. Op zich kan die kat best wat langer wachten op eten, maar desondanks zeurt hij de oren van je kop omdat hij zijn eten twee uur geleden had verwacht. Dat is wat er ongeveer gebeurt wanneer je meerdere jaren op rij een presentatie uitzendt in januari of februari en dan ineens niet.
Dat is overigens geen excuus om op Twitter te gaan zeuren om een Nintendo Direct. Het punt is dat Nintendo zelf de patronen waar we aan vastklampen heeft gecreëerd. Bij gebrek aan informatie gaan fans die willen weten wat ze te wachten staat zich gedragen als hongerige huisdieren, maar dat kan makkelijk vermeden worden. We zijn namelijk geen katten of honden. We zijn in staat om de mededeling dat we op een iets latere datum voer krijgen te begrijpen.
xenoblade chronicles definitive editionf1583493430
De grote vraag is dan ook waarom Nintendo in vredesnaam altijd zo laat pas laat weten wanneer de volgende Direct is. Dat is namelijk één van de weinige patronen die stand houden: de datum voor de volgende Nintendo Direct wordt vrijwel altijd in de week van de Direct zelf pas bekend. We worden niet alleen in het ongewisse gehouden over hoe de rest van het jaar eruit ziet, maar ook wanneer we die informatie wel krijgen mogen we kennelijk niet weten. Maar waarom niet?

“Ik heb een goed gevoel bij volgende week”

In de afgelopen twee maanden is er bijna elke week wel ergens een gerucht of voorspelling opgedoken dat het ‘zeker’ die week is. Zo gaat het, door het verwachtingspatroon, nu al twee maanden. Hier en daar beginnen mensen te twijfelen of het wel goed gaat bij Nintendo. Dat consumenten zich afvragen of je dit jaar wel iets in de planning hebt lijkt toch een onwenselijke situatie voor een groot bedrijf. Reden te meer om je klanten gerust te stellen.
Die geruststelling kan heel eenvoudig. Ofwel Nintendo accepteert dat er, in ieder geval voor de levensduur van de Switch een januari-E3-september patroon is ontstaan en houdt zich bij benadering aan die data. Dat is misschien wat veeleisend, dus hier is nog een suggestie: kondig de volgende Direct niet een paar dagen, maar een paar weken van tevoren aan.
breath of the wild 2f1641338169
Waarschijnlijk wist Nintendo al lang dat er in januari en februari 2020 alleen aandacht zou zijn voor Pokémon, Smash en Animal Crossing. Wat was erop tegen geweest om kort na de Animal Crossing presentatie te tweeten “We hopen dat je genoten hebt van Animal Crossing. Binnenkort is er een algemene Nintendo Direct, houd deze pagina in de gaten voor een datum”? Het is een makkelijk éénstappenplan om al je neurotische fans te kalmeren en je social media team de nodige boze tweets te besparen.

De Nintendo Direct datum die nooit een verrassing is

Nintendo houdt van verrassingen, maar het is momenteel moeilijk te zien hoe dat in hun voordeel werkt. Er is zelfs een Nintendo Direct waarvan de datum nooit een verrassing is. De E3 Direct is altijd op de eerste dag van de beurs, 18.00 Nederlandse tijd. Het feit dat we dat eigenlijk een jaar van tevoren al weten maakt de presentatie niet minder goed bekeken.
Wellicht dat Nintendo een geheimzinnige reden heeft om een Direct pas laat aan te kondigen. Maar voor de klant is een eerdere aankondiging eigenlijk alleen maar gunstig. Als je je nog niet ergert aan het uitblijven van een Direct erger je je waarschijnlijk aan de eindeloze geruchten en speculatie. Nintendo, vertel je kat wanneer hij eten krijgt.

Populair Nieuws