Stranger Things 5 uitgesteld wegens schrijversstaking

News
zondag, 07 mei 2023 om 10:30
068 ra02 strangerthings s4universal base na 00 zxx 1f1672995257
De makers van Stranger Things, de Duffer Brothers, hebben bevestigd dat de ontwikkeling van seizoen 5 officieel vertraagd is door een staking van schrijvers die pleiten voor hogere lonen.
De Duffer Brothers hebben dit via Twitter bevestigd en uitgelegd dat ze niet konden beginnen met de productie van de Netflix-show omdat "het schrijfproces niet ophoudt wanneer de opnames beginnen".
Deadline meldt dat er op dit moment nog geen nieuwe startdatum is vastgesteld voor de productie van het laatste seizoen van Stranger Things. Dit nieuws is niet alleen zorgwekkend voor fans van de serie, maar ook voor veel andere producties die na de Covid-pandemie eindelijk weer op gang beginnen te komen. De vertraging zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor toekomstige opnameschema's, wat aangeeft dat Hollywood het komende jaar opnieuw voor uitdagingen komt te staan.

Wat is de WGA-Staking

De WGA-staking van 2023 is een conflict tussen de vakbond van schrijvers in Amerika, de Writers Guild of America (WGA), en de film- en televisieproducenten. De onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden van de schrijvers vinden elke drie jaar plaats met de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Maar het laatste contract is op 1 mei 2023 verlopen zonder dat er een nieuwe overeenkomst is bereikt, wat heeft geleid tot stakingen van schrijvers vanaf 2 mei 2023. Deze staking kan grote gevolgen hebben voor veel tv-shows en films, omdat schrijvers een belangrijk onderdeel zijn van de productie. Het is de eerste staking in Hollywood sinds 2007 en de WGA-leden zijn vastberaden om te strijden voor betere arbeidsomstandigheden en compensatie voor hun werk.