Steam gaat je minder vaak geld teruggeven

News
woensdag, 24 april 2024 om 14:00
pc gaming black friday keychron k3 steam deckf1669373164
Geld terugkrijgen op digitale game-aankopen is soms een beetje een gedoe. Gelukkig heeft Valve er op Steam een vrij helder beleid over. Dat beleid wordt nu alleen wat strenger.
Als je spijt hebt van een game-aankoop op Steam kun je redelijk makkelijk om geld terug vragen. Je moet dan alleen wel aan twee voorwaarden voldoen: je moet de game minder dan 14 dagen geleden gekocht hebben en minder dan 2 uur gespeeld hebben. Bij sommige games was het alleen wat makkelijk om onder die eisen uit te komen, namelijk bij Early Access en Advanced Access games.
Speeltijd die je opbouwde voor de werkelijke volledige release van zo’n game telde namelijk niet mee naar je limiet om nog in aanmerking te komen voor geld terug. Je kon dus honderden uren in een Early Access-titel stoppen en nog steeds je geld terug krijgen als je daar binnen 14 dagen na de release om vroeg. Dat is nu niet meer het geval.
Als je een game in Early Access hebt gekocht, beginnen de 14 dagen nog steeds pas na de releasedatum van de game. Maar speeltijd die je hebt opgebouwd in Early Access telt mee voor je limiet. Alleen als de Early Access zo tegenviel dat er na minder dan twee uur al klaar mee was, kun je dus nog geld terugkrijgen voor iets dat je voor release hebt gekocht.

Pre-orders niet getroffen door nieuw Steam-beleid

Deze maatregelen hebben gelukkig geen gevolgen voor bijvoorbeeld pre-orders. Omdat je limiet van 14 dagen pas begint na de release, kun je games die niet voor release speelbaar waren in feite met de oude voorwaarden terugbrengen. Ook kun je bij pre-orders al geld terugkrijgen voor de game uit is.
Er is ook een uitzondering voor bèta tests. Als je dit jaar bijvoorbeeld meedoet aan de bètatests voor Call of Duty, maakt het niet uit hoeveel tijd je daaraan besteedt. Het telt niet mee voor je maximum van twee uur.