Star Wars schrijvers hebben ruzie met Disney over royalties

News
dinsdag, 22 december 2020 om 10:30
star wars 9 titel van film mogelijk gelekt 146469
Buiten de wereldberoemde films zijn er nog veel meer vormen van media verschenen over Star Wars. Denk daarbij aan games, series en een hele reeks aan boeken. De schrijvers van laatstgenoemde hebben nu alleen al jaren geen royalties meer ontvangen van Disney.
In 2012 sloot Disney één van de grootste overname deals in de geschiedenis van de filmwereld. De complete Star Wars franchise en alle bijkomende rechten en verplichtingen werden overgedragen van LucasArts naar Disney voor het kleine bedrag van 4 miljard dollar. Onder die verplichtingen valt ook het betalen van royalties aan schrijvers, die voor elk verkocht exemplaar van hun werk een klein gedeelte ontvangen.
Dat laatste schijnt Disney alleen nooit te hebben gedaan. Sinds de overname in 2012 hebben de schrijvers van de Star Wars boeken geen cent meer gezien. Dat meldt de Wall Street Journal. De schrijvers zeggen dat Disney het verwerken van de klachten steeds heeft uitgesteld en geen cheque heeft uitbetaald, terwijl het vaak maar gaat om een paar duizend dollar.

Is Star Wars de enige franchise met problemen?

De ruzie tussen de schrijvers van Star Wars en Disney lijkt een pijnlijke kwestie voor de grote filmmaatschappij, maar daar blijft het niet bij. De Science Fiction and Fantasy Writers Association meldt namelijk dat ook schrijvers van boeken over Indiana Jones en Buffy the Vampire Slayer geen royalties meer krijgen sinds Disney de franchise heeft overgenomen. In een reactie laat een woordvoerder van Disney weten ‘dat er zorgvuldig wordt gekeken of er geen royalties zijn gemist’. Indien dat wel het geval is, ‘zullen de nodige stappen worden ondernomen’.