Sony wil meer PlayStation exclusives op PC uitgeven

News
donderdag, 15 februari 2024 om 10:30
Sony heeft tijdens een recente Q&A-sessie met investeerders aangegeven in de toekomst meer in te willen zetten op releases op PC. Zo stelt tijdelijke PlayStation chairman Hiroki Totoki. De topman van PlayStation ziet het uitbrengen van first-party-games op PC als een manier om meer winstmarge te pakken voor Sony.
Tijdens de Q&A kreeg Totoki de vraag waarom de gamedivisie van Sony een toename heeft in bruto inkomen, maar dat dit niet terug te zien is in de winst. Aanvullend kreeg hij de vraag of er manieren zijn om de winstmarge te vergroten en wat deze plannen zijn.
Volgens Totoki zijn er twee oorzaken: hardware en first-party games. Vooral bij laatstgenoemde geeft de tijdelijke chairman van PlayStation een opvallend antwoord, namelijk dat er kansen zijn om meer winst te behalen door games op meerdere platformen te lanceren. Specifiek ziet Totoki meer agressieve releases op PC als een kans.
"In het verleden wilden we onze consoles populair maken en het doel van onze first-party titels was altijd om een console populair te maken", begint Totoki. "Dat is hoe het is, maar er zit een samenwerking in. Dus als je sterke first-party content hebt -niet alleen op onze eigen console, maar ook op andere platformen, zoals computers- kun je met een multiplatform-plan groeien."
Totoki vervolgt: "En dat kan ons helpen om de operationele winst te vergroten, dus dat is iets waar we actief aan werken. Persoonlijk denk ik dat er kansen zijn om daar de marge te verbeteren, dus ik zou graag agressief willen werken aan het verbeteren van onze margeperformance."

Helldivers 2 bewijst multiplatform-plan

Het is geen geheim dat Sony achter de schermen druk bezig is om meer games naar PC te brengen. Wel leunt de Japanse uitgever momenteel op een strategie waarbij PlayStation exclusives pas op een later moment naar PC gebracht worden.
Alleen bij de recente release van Helldivers 2 is dat niet het geval. Die verscheen afgelopen week gelijktijdig op PC en PS5. Opvallend is dan ook dat de nieuwe game van Arrowhead tot nu toe de beste cijfers binnenhaalt op Steam.
De game heeft het hoogste aantal gelijktijdige spelers op Steam binnengehaald van alle tot nu toe verschenen PlayStation Studio-games. Eerder verschenen ook God of War, Horizon Zero Dawn en The Last of Us Part 1 op PC.