Sony uitgeroepen tot uitgever van het jaar

News
zondag, 26 maart 2023 om 12:00
god of war ragnarok headerf1671704240
2022 was een goed jaar voor Sony, zo laat ook Metacritics ranking van de beste uitgevers zien. Sony staat namelijk pal bovenaan.
Metacritic stelt ieder jaar een lijst samen van de beste uitgevers gebaseerd op de gemiddelde review scores van critici. Vorig jaar werd Microsoft gekroond tot de beste uitgever, maar dit jaar steelt Sony die kroon met een gemiddelde score van 85.6. Ook indrukwekkend is dat Sony 0% scoort in ‘Bad Games’ en 100% in ‘Good Games’. De uitgever heeft een totale score van 338.4.

Microsoft ontbreekt

Vorig jaar bracht Sony grote games als God of War Ragnarok, Horizon Forbidden West en verschillende PC Ports uit, waardoor de uitgever zich nu kan prijzen als de uitgever van het jaar. Microsoft stond vorig jaar dus op nummer 1, maar dit jaar ontbreekt er van het bedrijf ieder spoor doordat er niet aan de eisen voldaan werd. ‘’Alleen uitgevers met vijf of meer verschillende titels die vorig jaar zijn uitgebracht, zijn opgenomen in onze ranglijst,’’ aldus Metacritic. Daarmee valt Microsoft buiten de boot.
De top tien uitgevers ziet er als volgt uit:
  1. Sony Interactive Entertainment
  2. Paradox Interactive
  3. Activision Blizzard
  4. Focus Entertainment
  5. Take Two
  6. Capcom
  7. Sega
  8. Annapurna Interactive
  9. Humble Games
  10. Devolver Digital
Nintendo staat op de 12 plek met een gemiddelde score van 78.6. Hoewel het bedrijf vorig jaar meerdere games uitbracht die hoog scoorden op Metacritic (Xenoblade Chronicles 3 met een score van 89, Bayonetta 3 met 86 en Splatoon 3 met 83), bracht Nintendo ook een aantal games uit die lager scoorden. Zo heeft Pokémon Scarlet & Violet de laagste Metacritic score van alle mainline Pokémon games met een score van 72.