Sony moet miljoenen betalen vanwege PS4 controllers

News
dinsdag, 02 januari 2024 om 16:00
pexels peter laskowski 5303957f1619174370
Sony is flink gestraft door de Franse waakhond. Het Japanse bedrijf krijgt een miljoenenboete, omdat het de marktpositie rondom PS4 controllers zou hebben misbruikt.
De PlayStation 5 is ondertussen alweer drie jaar op de markt, maar Sony wordt nu nog gestraft voor praktijken die speelden in de hoogtijdagen van de PlayStation 4. CPI meldt namelijk dat de Autorité de la Concurrentie, de Franse waakhond die de markt moet behoeden voor monopolies, een boete heeft opgelegd van maar liefst 13,5 miljoen euro aan Sony.
De zaak draait rondom controllers voor de PlayStation 4. Zo heeft Sony in 2015 technische maatregelen genomen om vervalste controllers te voorkomen. Dat zorgde er volgens de waakhond alleen wel voor dat third party controllers voor de console vervolgens niet meer goed functioneerden en de verbinding verloren tijdens systeem-updates.

Oneerlijke concurrentie

Daarnaast zouden concurrenten ook zijn geweerd van het licentieprogramma om officiële controllers te maken. Volgens de Autorité de la Concurrence is er bewijs dat Sony weigerde om te communiceren welke criteria er zijn om toe te treden tot het programma, ondanks erom werd gevraagd. Daardoor werd het onmogelijk voor fabrikanten om officiële controllers te maken met een licentie.
Door de praktijken van Sony werd de reputatie van controllerfabrikanten flink geschaad, aldus de waakhond. Ook werd het uitbreiden op de markt erg moeilijk gemaakt. Dat is de reden voor de instantie om Sony op de bon te slingeren. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de uitspraak de Autorité de la Concurrence of de boete.