Update - Naast Sony, is nu ook Steam aangeklaagd wegens digitale verkoop van games

News
donderdag, 06 mei 2021 om 16:30
steam frontpagef1620826385
Sony vraagt tegenwoordig hoge prijzen voor PS5 games en dat is een groep consumenten toch in het verkeerde keelgat geschoten. De techgigant is nu namelijk aangeklaagd voor die hoge prijzen, maar er zit nog wel een flinke kanttekening aan het verhaal.

Update - Ook Valve wordt aangeklaagd vanwege een monopoliepositie

Niet alleen Sony is ondertussen aangeklaagd vanwege macht in de verkoop van haar games, maar ook maker van Steam, Valve, wordt nu aangeklaagd voor de enorme macht dat het bedrijf heeft in de game industrie.
CEO van Wolfire Games, David Rosen, klaagt Steam aan voor het feit dat bijna de gehele markt van PC games van Steam is ondertussen en dit zorgt voor een stijging in prijzen en een negatieve situatie voor ontwikkelaars. Steam krijgt namelijk 30% commissie van de verkoopprijs op PC games en wanneer een ontwikkelaar van het platform af wil stappen, wordt het spel verwijdert van Steam.

Valve mengt met de prijzen van andere stores

Rosen meldt ook dat Steam zich mengt met de prijzen van andere winkels. Wanneer er een game op diverse platforms wordt verkocht en deze is vervolgens goedkoper te krijgen dan op Steam, is er een kans dat Steam op de ontwikkelaar afstapt om te melden dat de game wordt verwijdert uit de online winkel, als de prijzen niet verhoogd worden.
Door deze ‘regeltjes’ van Steam, weet zij een enorme machtspositie te behouden en krijgen gamers en ontwikkelaars geen vrije keuze in waar zij hun games willen aankopen en uitbrengen. Dit zou tegen verschillende wetten in de Verenigde Staten in gaan en hiermee wordt er dus een aanklacht gedaan.
returnalf1620287655

Origineel bericht

Het gebeurt niet iedere dag dat Sony aangeklaagd wordt, laat staan voor de hoge prijzen van PS5 games. Volgens Bloomberg gaat de rechtzaak voornamelijk om een probleem met de digitale prijzen. Sony heeft namelijk een paar jaar geleden verboden dat codes voor digitale downloads via een tussenpartij, zoals bijvoorbeeld Amazon of CD-Keys, verkocht mogen worden. Dit heeft ertoe geleid dat je digitale games voor je PlayStation alleen nog maar via de PlayStation Store kan kopen.
Bedenk je dan dat games digitaal vaak net iets duurder zijn dan wanneer je ze op een schijfje zou kopen en je hebt de reden waarom Sony aangeklaagd is. Vooral PS5 games lijken digitaal flink prijzig te zijn. Het recent verschenen Returnal kost namelijk gewoon 79,99 euro in de PlayStation Store, terwijl je de game bij bol.com gewoon voor 74,99 euro kan vinden. Dit terwijl PlayStation games bij de vorige generatie voor rond de 70 euro over de toonbank gingen. Volgens de groep consumenten heeft Sony een monopolie-positie voor zichzelf gemaakt met hun eigen regelgeving. Monopolie-posities zijn in grote gedeeltes van de Westerse wereld alleen verboden en dus is een rechtzaak een logisch gevolg.
demons soulsf1610466320

Hoge prijzen PS5 games

Toch mag het voor de groep consumenten niet echt een verrassing zijn dat Sony de prijzen voor zijn games flink hoger heeft gemaakt. De fabrikant had namelijk vorig jaar voor de release van de PS5 al laten weten dat we hoge prijzen mochten verwachten voor PS5 games, maar niet iedereen heeft blijkbaar de memo gekregen. Het idee dat digitale games ook altijd duurder zijn dan de fysieke variant op een schijftje klopt ook niet altijd, want PS5 games zijn soms digitaal goedkoper.